مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
پنجشنبه، 09 شهریور 1391
چطور از کارنامه آزمون استفاده کنیم؟

چطور از کارنامه آزمون استفاده کنیم؟

 کاربردهای مهم شرکت در آزمون عبارت است از تمرین مهارت آزمون دادن، تمرین مدیریت زمان، شناخت نقاط ضعف و قوت دانش‌آموز در هر درس و شناخت جایگاه علمی هر فرد در مقایسه با بقیه شرکت کنندگان. کارنامه می‌تواند بسیاری از اطلاعات بالا را گزارش کند در این مقاله کاربردهای عملی کارنامه را تشریح می­‌کنیم.
 ستون نمره خام هر چند درصد شما را در هر درس مشخص می­‌کند اما گاهی ممکن است شما را به اشتباه بیاندازد مثلا در درس دین و زندگی نمره خام شما 70% شده است و در ظاهر این نمره بسیار خوب است اما عملکرد بقیه شرکت کنندگان چطور بوده؟
برای پاسخ به این سؤال به ستون نمره تراز مراجعه کنید وقتی نمره تراز شما در یک درس حدود 5000 است یعنی عملکرد شما تقریبا با میانگین سراسر کشور با هم برابر است. یادتان باشد، اغلب میانگین کلیه شرکت کنندگان عدد پائینی است. مثلا در کنکور سراسری میانگین درس ریاضی داوطلبان رشته تجربی حدود 10 درصد بوده در آزمون‌های مبتکران هم همین اتفاق اغلب می­افتد و چون تعداد قابل توجهی از دانش‌آموزان با سطح علمی متوسط و پائین‌تر از متوسط نیز در آزمون شرکت می­‌کنند میانگین دروس اغلب عددی کوچک است.
ستون آخر کارنامه میانگین نمره خام نفرات برتر آزمون را ارائه کرده است. بهتر است نمره خام خود را با آن‌ها مقایسه کنید. این مقایسه دروس ضعیف و قوی شما را مشخص می‌­کند:
 هر چه نمره تراز شما به 7000 نزدیک شود نشان دهنده وضعیت علمی خوب شما است . اگر نمره ترازتان از 8500 بیشتر است یعنی شما جزو دانش‌آموزان موفق آزمون هستید اگر نمره ترازتان از 3500 کمتر است کمی نگران کننده است و نشان­ دهنده آن است که شما حتی سؤالات ساده آزمون را هم نتوانسته‌اید جواب دهید و یا اینکه آنقدر نمره منفی داشته‌­اید که اکثر جواب‌های درست شما را از بین برده است.
نمره تراز بین 5000 تا 6500 یعنی وضعیت شما در حد متوسط است هر چند جای نگرانی نیست اما باید برای این درس وقت بیشتری بگذارید تجربه نشان می‌دهد اغلب کسانی که نمره تراز در این بازه دارند توانائی رشد و افزایش تراز را دارند اگر کمی تلاشتان را بیشتر کنند. ستون نمره خام بدون غلط به شما گزارش می‌دهد که تا چه حد ریسک می­کنید و به سؤالاتی که مشکل دارید جواب می­‌دهید اگر اختلاف نمره خام شما با نمره خام بدون غلط شما بیشتر از 35 درصد است مفهوم بدی دارد یعنی شما ریسک نمی­‌کنید شانسی می­‌زنید!
اختلاف حدود 10 تا 15 درصد منطقی است اما یک تجربه بسیار مهم می­‌گوید که در درس ادبیات، عربی و در دروس اختصاصی به هیچ وجه ریسک نکنید ضریب بالا در ادبیات و دروس اختصاصی تأثیر نمره منفی را دو چندان می­‌کند و تجربه نشان می­‌دهد در اغلب اوقات در دروس عربی وقتی بین دو گزینه شک می­‌کنید گزینه غلط را انتخاب می­‌کنید پس بهتر است اگر بین دو گزینه در درس عربی شک می‌کنید سؤال را رها کنید باور کنید به نفعتان است.
برگه دوم کارنامه سرفصل تک تک سؤالات را مشخص کرده است سؤالاتی که غلط زده­‌اید و یا اینکه رها کرده‌­ا‌ید ترام‌دار شده­‌اند تا توجه بیشتری به آن‌ها بکنید بهتر است یک کاغذ بردارید و در هر درس سرفصل سؤالاتی که ترام‌دار شده‌­اند را بنویسید یک گزارش آماری دقیق از این کار بدست می­‌آید که نشان می­‌دهد باید در هر درسی روی چه سرفصل­‌هائی بیشتر کار کنید اگر در یک سرفصل چندین سؤال غلط و یا سفید دارید یعنی باید در اولویت قرار بگیرد مثلا گزارش یک دانش‌آموز را در درس شیمی ملاحظه کنید:
جدول تناوبی عنصرها : 3 سؤال : باید برای حفظ جدول تناوبی وقت بیشتر بگذارم.
تعادل شیمیائی : 2 سؤال : اغلب در محاسبات اشتباه کرده‌ام باید 30 تست محاسباتی از کتاب کمک درسی بزنم.
انرژی شبکه بلور: 2 سؤال : یک خلاصه نویسی از انرژی شبکه بلور باید تهیه کنم.
با این گزارش بیشترین استفاده را از آزمون می‌­برید و نتیجه آزمون در برنامه مطالعاتی شما تأثیر لازم را می­‌گذارد.


مهندس امین نایبی – مشاور مبتکران

جستجو