برنامهریزی نکردن یعنی برنامهای برای شکست
داشتن یک برنامه مطالعاتی منظم و مدوّن در یادگیری مطلوب و موفقیّت تحصیلی دانشآموزان نقش کلیدی دارد. در این راستا
آزمونها به همراه بودجهبندی منظّم و منطبق بر برنامه آموزشی رسمی کشور، این امکان را به دانشآموزان میدهد تا کلیه سرفصلهای درسهای مختلف را به گونهای سازماندهی شده، مطالعه نمایند و یک ارزشیابی درست و منطقی از آموختههای خود
داشته باشند تا به نتیجه مطلوب در یادگیری خود دست پیدا کنند.
آزمونهای مبتکران به منظور اهداف مشخّصی به انواع مختلفی تقسیم میشوند و هر کدام از مدارس و دانشآموزان به فراخور برنامهریزی و نیازی که برای ارزشیابی تحصیلی لازم میدانند، میتوانند آزمون مناسب را انتخاب کنند:
آزمونهای پیشرفت تحصیلی ،آزمونهای تیزهوشان، المپیاد ریاضی و آزمونهای توصیفی. در تهیه برنامه بودجهبندی آزمونهای
دورهای، موارد زیر لحاظ شده است:
1- فاصله زمانی آزمونهای پیشرفت تحصیلی حدود سه هفته در نظر گرفته شده است که این فاصله زمانی بین آزمونها باعث میشود هم مطالب جدید آموخته شود، هم نقاط ضعف دانشآموز در دروس جدید و قبلی اصلاح گردد. اصولاً فاصله زمانی مناسب
بین آزمونها در نظم بخشیدن به برنامه تحصیلی دانشآموز ،کمک فراوانی میکند.
2- در آزمونهای پیشرفت تحصیلی و تیزهوشان تلاش شده حجم درسهایی که برای هر آزمون در نظر گرفته شده با ساعات حضور دانشآموزان و مطالعه آنها هماهنگی لازم را داشته باشد.
3- در هریک از آزمونهای پیشرفت تحصیلی، امکان دوره آزمون قبلی وجود دارد. این مستمر، عمق مطالعه را افزایش میدهد و به هدف نهایی که مفهومیخوانی و تسلّط کامل بر مطالب آموخته شده میباشد، کمک میکند.
4- در آزمونهای پیشرفت تحصیلی، هفتههای آموزشی هر آزمون، با توجه به بودجهبندی تعریف شده از طرف آموزش و پرورش تدوین شده است و در کل، تلاش شده با برنامه کلاسی دانشآموز همسو و همراستا باشد.
5- بودجه هریک از آزمونهای تیزهوشان، از اوّل کتاب شروع شده تا در طول سال، دانشآموزان را برای آزمونهای ورودی مدارس آماده نگه دارد. همچنین با تنوع پرسشهایی که دارد، دانشآموز را برای راهیابی به مدارس برتر(به خصوص سمپاد) آماده کند.
6- در هریک از آزمونهای پیشرفت تحصیلی از تمامی دروس پرسش تهیّه میشود که این مطلب به تسلّط دانشآموز بر کل مباحث کتابهای درسی کمک میکند.