اخبار
شنبه، 23 فروردین 1399
نقش اولویت‌بندی در برنامه ریزی

نقش اولویت‌بندی در برنامه ریزی


اولویت‌بندی از اتلاف وقت شما جلوگیری می‌کند.
اولویت‌بندی به شما کمک خواهد کرد از زمانی که در اختیار دارید استفاده بهینه‌ای بکنید. یک مثال خیلی ساده می‌توان زد. فرض کنید دانش آموزی همین فردا امتحان زبان دارد و یک هفته دیگر امتحان فیزیک. حالا تصور کنید تمام ساعات امروز خود را صرف حل یک مساله فیزیک کرده است که برایش جالب بوده و یا احساس می‌کرده مساله بسیار مهمی است. مطمئنا این دانش آموز فرصتهای مفیدی را به این ترتیب از دست داده است که می‌توانست تاثیر مهمی در امتحان زبان فردای او داشته باشد. به این ترتیب با رعایت اصل اولویت‌بندی ما تلاش می‌کنیم فعالیتهایی را که از لحاظ زمانی نزدیکتر هستند در اولویت قرار دهیم و وقت خود را بیهوده تلف نکنیم.

اولویت‌بندی از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کند.
گاه در برخی برنامه ریزیهای غلط ، مسائل کم اهمیت‌تر در اولویت قرار می‌گیرند که متاسفانه برخی اوقات بسیار هم نیروبر هستند و انرژی بیشتری را صرف می‌کنند. به این ترتیب فرد نیرویی مفید خود را در فعالیتهای کم اهمیت‌تر از دست می‌دهد و برای کارهای مهم و با اهمیت نیروی کافی نخواهد داشت. یک مثال خیلی ساده این مطلب را روشن‌تر می‌سازد.
برنامه ریزی زمانی در کارهای خانه‌داری هم بسیار ضرورت دارد و همینطور مساله اولویت‌بندی. خانم خانه‌داری را تصور کنید که صبح یک روز یک کار کامل خانه تکانی را شروع کرده است. به این ترتیب او به قدری خسته خواهد بود که نیرویی کافی برای آشپزی نخواهد داشت. هر چند این مشکل را صرف یک غذای آماده حل خواهد کرد اما شاید بهتر بود با یک اولویت‌بندی در کارهای خانه تکانی آن روز مساله را را به شیوه بهتری حل کند.

اولویت‌بندی از بروز استرس جلوگیری می‌کند.
بیشتر استرس افراد در زندگی ناشی از بهم ریختگی فعالیتهای آنهاست. تمام افرادی که مشغله‌های زیادی در زندگی دارند دچار استرس نمی‌شوند. و حتی افراد زیادی وجود دارند که با داشتن فعالیتهای متنوع و مشغله‌های زیاد از بهداشت روان و آرامش زیادی برخوردارند. این دسته از افراد معمولا برای فعالیتهای خود برنامه ریزی دارند. و اصل اولویت‌بندی را به خوبی رعایت می‌کنند. در نتیجه از فشار ناشی از بهم ریخته شدن فعالیتهای خود و شلوغ و پلوغی امور زندگی آسوده هستند.

اولویت‌بندی و حذف فعالیتهای غیر مفید
گاهی اوقات بدون اینکه توجه داشته باشیم بر انجام فعالیتهایی اصرار می‌ورزیم که واقعا نقش چندانی در اهداف و زندگی ما نخواهند داشت. وقتی شروع می‌کنیم به اولویت بندی فعالیتهای خود ، روی ارزش و اهمیت کارهایی که می‌خواهیم انجام دهیم بیشتر فکر می‌کنیم، جوانب آن را بیشتر بررسی می‌کنیم و با یک دسته بندی می‌توانیم کارهای غیر ضروری را که موجب اتلاف وقت و انرژی ما می‌شوند را حذف کنیم. برای این کار یادداشت برداری در حین الویت‌بندی بسیار مفید است.

اولویت‌بندی در برنامه ریزی ، تصمیم‌گیری را ساده‌تر می‌سازد
در مواقعی لازم است تصمیم‌گیریهایی را انجام دهیم. معمولا در فرآیند تصمیم‌گیری نیز به افراد توصیه می‌شود که اصل اولویت‌بندی را رعایت کنند. علاوه بر اولویت‌بندی خاص خود تصمیم‌گیری ، زمانی که فرد برای فعالیتهای خود اولویت‌بندی داشته باشد راحت‌تر خواهد توانست تصمیم بگیرد و مدت زمان کمتری صرف جوانب موضوع مورد تصمیم‌گیری خواهد کرد.

اولویت‌بندی استفاده از اکثر تواناییهای فردی را امکان‌پذیر می‌سازد.
چون اولویت‌بندی تنوع گسترده‌ای از فعالیتها را میسر می‌سازد، موجب می‌شود فرد از تواناییهای خود استفاده کند. برخی افراد به فعالیتهای بیسار محدودی اکتفا می‌کنند. چرا که از نظر آنها انتخاب گستره متنوعی از فعالیتها با ایجاد تراکم در برنامه‌ها مانع رسیدن آن ها به پیشرفت می‌شود. این افراد هر چند ممکن است در یک حوزه پیشرفت چشمگیری داشته باشند، اما اغلب تواناییهای آنها نادیده گرفته می‌شود و نمی‌توانند از اکثر تواناییهای خود استفاده کنند یا حتی آنها را شناسایی کنند. این مساله بویژه در سنین هدف گزینی (نوجوانی و جوانی) اهمیت ویژه‌ای دارد و کمک می‌کند فرد شناخت بهتری از تواناییهای خود بدست آورد و بهترین راه پیشرفت در ترقی خود را بر حسب تواناییهای خود انتخاب کند.


منبع: دانشنامه رشد