مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
چهارشنبه، 05 اردیبهشت 1397
ایام طلایی امتحانات و والدین

ایام طلایی امتحانات و والدین


روزهای پایانی سال تحصیلی برای دانش‌آموزان و خانواده‌ها دارای دو جنبه شیرین ( به لحاظ شروع تعطیلات تابستان ) و جنبه هیجانی استرس ( به لحاظ نزدیکی به ایام امتحانات ) می‌باشد. امتحانات درسی نه تنها از نظر آموزشی، موضوعی مهم به شمار می‌رود، بلکه هر یک از خانواده‌ها را به شکلی متفاوت تحت تاثیر قرار می‌دهد.
امتحانات پایان سال، هم در بین والدین و هم در بین دانش‌آموزان از اهمیت ویژه برخوردار است  چرا که:
** این امتحانات آخرین فرصت تحصیلی دانش‌آموزان است.
** کارنامه این امتحانات در خصوص ادامه روند تحصیلی دانش‌آموزان مدنظر قرار می‌گیرد.
** امتحانات پایانی به ایام تابستان متصل می‌شود و لذا نتایج آن تا حد زیادی تعیین کننده برنامه‌های خانواده برای تابستان است.
** براساس نگرش رایج - درست یا غلط بودن آن جای بحث دارد- امتحانات پایانی، ملاک ارزیابی وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان است و نحوه عملکرد دانش‌آموز در کارنامه نهایی حائز اهمیت است. در واقع یک سال تلاش دانش‌آموز بر اساس این امتحانات مورد سنجش و ارزیابی قرار می‌گیرد.

حال ببینیم والدین در این روزهای مهم پایان سال بهتر است به چه مواردی توجه نمایند:
** برای ایجاد یا تقویت انگیزه درس خواندن در فرزندان،  به راه‌هایی متوسل شوید که متناسب با شرایط سنی و فردی اوست. دادن جایزه و پاداش، تعریف و تمجید در مقطع تحصیلی ابتدایی می‌تواند بسیار موثر باشد.
** هم در روش انگیزشی و هم در برنامه‌ریزی برای امتحانات، به شرایط رفتاری فرزندتان توجه کنید. بعضی دانش‌آموزان مستقل هستند؛ یعنی خودشان به تنهایی می‌توانند ایام امتحانات را مدیریت نمایند اما عده‌ای نیمه مستقل هستند و برای برنامه‌ریزی و تلاش جهت انجام آن، به کمک والدین نیاز دارند. در رفتار با دانش‌آموز، باید به میزان استقلال آن‌ها توجه داشت.
** مراقب جنبه‌های تنش آفرین رفتارهایتان باشید. والدینی هستند که خواسته یا ناخواسته به هنگام گفت و گو با فرزندشان و یا انجام فعالیت‌های مدرسه‌ای، فضایی توام با تنش و التهاب به وجود می‌آورند و متاسفانه به آثار چنین فضایی توجه نمی‌کنند. وقتی شما با حالت اضطراب و التهاب وارد ماجرا می‌شوید، مطمئن باشید که احتمال دستیابی به نتیجه مطلوب کاهش می‌یابد.
** بسیاری از رفتارهای والدین از قبیل اعلام وضعیت فوق العاده در خانه بخاطر امتحانات، قطع تماشای تلویزیون، محدود کردن هر نوع برنامه تفریحی، اجبار دانش‌آموز به مرور درس‌ها تا آخرین لحظه و حتی در مسیر خانه تا جلسه امتحان و... نه تنها به بهبود وضعیت درسی دانش‌آموزان کمک نمی‌کند، بلکه بیشتر باعث لجبازی، عدم علاقه به مطالعه می‌شود. در حالیکه  اگر موارد فوق در چهارچوب منطقی و مناسب انجام شود،  مفیدتر واقع خواهد شد.
با توجه به مطالب بالا، بهتر است والدین در ایام امتحانات، با در نظر گرفتن میزان توانایی و استقلال دانش‌آموز در برنامه‌ریزی درسی به او کمک کنند. به او اجازه دهند تا خودش برنامه‌ریزی انجام دهد و والدین تنها نقش راهنما را داشته باشند. در طی ایام امتحانات که فصل مهمی از دوره تحصیلی هر دانش‌آموز است، از ایجاد تنش دوری کرده و با تشویق و ایجاد انگیزه به عملکرد بهتر او کمک کنند.




گردآورنده: مریم اسدی
 واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران

اخبار آزمون
جستجو