مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
پنجشنبه، 09 بهمن 1393
چگونه برای نیم‌سال دوم برنامه‌ریزی کنیم؟

چگونه برای نیم‌سال دوم برنامه‌ریزی کنیم؟

 

دیگر گرد و خاک نیم‌سال اول هم گذشته و درس‌های نیم‌سال دوم با تمام قوا دارند هجوم می‌آورند. اگر نتایج آن‌چه انتظار داشته‌اید نشده است، خودتان را ببخشید اما فراموش نکنید! باید بتوانید با چیدن استراتژی مناسب بر پایه نیم‌سال اول، برنامه منظم و کم نقصی برای روزهای باقی مانده بچینید. با انجام مراحل زیر می‌توانید برای نوشتن برنامه آماده شوید.
1. اولین گام این است که به جای سرکوفت زدن و حسرت، یک کاغذ و قلم بیاورید و 4 ستون ایجاد کنید.
2. اولین ستون نمره‌ای باشد که در نیم‌سال اول در آن درس کسب کرده‌اید. اگر بتوانید نمره کتبی و مستمر را جداگانه بنویسید، دید بهتر و مناسب‌تری به شما می‌دهد.
3. دومین ستون میزان مطالعه و تلاشی است که برای آن درس انجام داده‌اید. اگر دفتر برنامه‌ریزی را پر کرده‌اید به صورت دقیق از دفترتان استفاده کنید و ببینید که در نیم‌سال اول به چه صورت و با چه میزان ساعت خوانده‌اید. اگر دفتر برنامه‌ریزی را به صورت منظم پر نکرده‌اید، از کتاب‌هایتان می‌توانید استفاده کنید؛ میزان تستی که زده‌اید، تمارینی که انجام داده‌اید و نمرات مستمر مدرسه. با این کار می‌توانید ببینید که چه میزان برای هر درس وقت گذاشته‌اید.
4. درس‌ها دو بخش هستند؛ اول، آن‌هایی که مباحث نیم‌سال اول به طور مستقیم تاثیر در مباحث نیم‌سال دوم دارند، پس اگر نتیجه خوبی نگرفته‌اید و احساس می‌کنید که می‌لنگید، باید در برنامه نیم‌سال دوم نیز گنجانده شود. دوم درس‌هایی که مباحثشان مستقل هستند و مسلط نبودن به آن‌ها لطمه‌ای به درس‌های نیم‌سال دوم نمی‌زند. در ستون سوم بخش‌هایی از نیم‌سال اول را که نیازمند مطالعه دوباره هستند بنویسید. برای این کار می‌توانید با معلم درس مشورت کنید.
5 . در ستون چهارم مشخص کنید بر اساس سه ستون قبلی، چه درس‌هایی را وقت مناسبی برایشان گذاشته‌اید ولی نتایج قابل قبولی نگرفته‌اید. شیوه مطالعاتی‌تان را دقیق بنویسید و اگر نقصی را در آن مشاهده نکردید، با مشاور یا معلم درس برای تغییر روش مطالعاتی مشورت کنید.
6. حالا که شناخت مناسبی از آن چه برایتان اتفاق افتاده دارید، زمان‌های مفید و باقی‌مانده تا اردیبهشت را مشخص کنید. حواستان باشد اگر برنامه‌ریزی مناسبی برای نیم سال دوم نداشته باشید، عید ترمز شما را می‌کشد!
یکی از دوران‌های مهم پیش‌رو که در برنامه حتما باید لحاظ کنید عید است؛ مانند یک شمشیر دو لبه هم می‌تواند لطمه بزرگی به شما بزند هم می‌تواند با تلاشی هرچند کوچک چند برابر شما را جلو بندازد. برنامه‌ریزی داشتن در دوران عید به معنای تفریح نکردن نیست. بلکه به معنای استفاده درست از زمان برای بهره‌وری بیشتر است. یکی از تعاریف اصلی جدایی جوامع مترقی نسبت به جوامع عقب مانده این است که حتی برای تعطیلات سالانه از یک سال قبل برنامه‌ریزی مشخص و معینی دارند. بعد از تجربه این سال‌های گذشته تحصیلی، خودتان می‌دانید که هر چقدر هم در عید تفریح کنید، زمان‌هایی پیدا می‌شود که وقتتان به بطالت (و نه تفریح!) می‌گذرد. پس ذهنتان را در عید تنبل و سست نکنید که نیاز به ریکاوری تا یک ماه بعد از آن داشته باشید. این به آن معنا نیست که از شما انتظار می‌رود کل عید را درس بخوانید. پس منطقی رفتار کنید؛ نه افراط و نه تفریط .
مهم‌تر از دوران عید، سستی است که قبل از عید، از اوایل اسفندماه، بر فضای روحی شما حاکم می‌شود. دقیقا این حال و هوا با سرعت زیاد معلم‌ها در درس دادن مصادف می‌شود. پس برنامه‌ریزی برای کل نیم‌سال دوم را در اولویت قرار دهید که بدانید اگر در قسمتی از برنامه اهمال صورت بگیرید از برنامه عقب می‌مانید، این بهترین درمانی است که شما برای این مشکل می‌توانید انجام دهید. یادتان باشد آنچه را که در نیم‌سال اول انجام داده‌اید می‌تواند چراغ راهتان باشد. پس به خوبی از آنچه بر شما گذشته شناخت پیدا کنید. هر چه زودتر برنامه‌ریزی را شروع کنید و با خانواده و معلم‌هایتان مشورت کنید، شاید نکته‌ای باشد که از دید شما پنهان مانده باشد. پس در ابتدای راه خوب فکر کنید و تحلیل دقیقی داشته باشد. برنامه‌بریزید و شروع کنید به انجام دادن آن. برنامه را منعطف بچینید که در صورت جاماندن از برنامه بتوانید جبران داشته باشید. باز هم یادآوری می‌کنیم، یک برنامه ناقص و نصفه نیمه بهتر از بی‌برنامه‌گی است؛ در این حالت تقربا می‌دانید چه کارهایی را انجام داده‌اید و چه کارهایی را انجام نداده‌اید .

مشاور:آناهیتا قشقایی


جستجو