مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
ﺳﻪشنبه، 31 فروردین 1395
دغدغه های امتحان

دغدغه های امتحان

 

صحبت از امتحان که به میان می‌آید، بسیاری از دانش‌آموزان فقط استرس و اضطراب آن را به یاد می‌آورند. ولی اگر امتحان‌ها را یک ابزار آموزش و سنجش بدانیم، می‌بینیم که امتحان خیلی هم بد نیست.

به بهانه امتحانات، بهتر، منظم‌تر و دقیق‌تر درس می‌خوانید و نتیجه تلاش‌تان را در کارنامه و نمراتتان می‌بینید. برای موفقیت در آزمون‌های تشریحی علاوه‌بر معلومات درسی، نحوه بیان مطلب، قدرت انتقال آموخته‌ها، نظم و ترتیب در بیان اطلاعات و توان ارتباط دادن مباحث مختلف نیز دخیل است. در امتحانات تشریحی با انواع سوالات مواجه می‌شوید که شیوه پاسخگویی به آن‌ها متفاوت است:

.پرسش‌های صحیح و غلط: در این پرسش‌ها باید گزینه صحیح یا غلط را انتخاب کنید. این پرسش‌ها از جملات متن کتاب یا مفاهیم آن طرح می‌شوند. برای پاسخ دادن به این سوال‌ها، علاوه بر تسلط کامل بر متن کتاب و درک مفاهیم باید بتوانید بین مطالب مختلف ارتباط برقرارکنید، چون در اکثر این سوال‌ها، مباحث مختلف با هم ترکیب شده‌اند.

نکته دیگر دقت در انتخاب گزینه است. گاهی گزینه‌ای صحیح است و شما آن را انتخاب می‌کنید. در صورتیکه گزینه بعدی صحیح‌تر و کامل‌تر است.

.پرسش‌های جاخالی‌دار: در این پرسش‌ها قسمتی از یک جمله متن کتاب مورد سوال است. برای پاسخ به این سوال‌ها باید متن کتاب را به دقت خوانده و به نکات ریز آن توجه کنید.

.سوال‌های مقایسه‌ای: در این سوال‌ها، خصوصیات دو مورد با هم مقایسه می‌شود. برای پاسخ به این سوال‌ها باید شباهت‌ها و تفاوت‌های دو مورد را تشخیص دهید، به دقت بررسی و ذکر کنید.

.سوال‌های ذکر کنید، نام ببرید و مثال بزنید: در پاسخ به این سوال‌ها نیازی به بیان دلیل و توصیف مطلب ندارید و فقط موارد خواسته شده را باید کوتاه ذکر کنید.

.سوال‌های توصیفی، تعریفی و استدلالی: در پاسخ به این سوال‌ها، دقیقا باید بدانید که صورت سوال از شما چه می‌خواهد و چه مواردی را باید توضیح دهید. در بیان توصیف یا استدلال؛ نکات کلیدی و مهم را باید بیان کنید و از توضیح بیش از حد خودداری کنید.

در ایام امتحانات چه باید کرد؟

.هر چه مطالعه شما از ابتدای سال قوی‌تر باشد، نتیجه بهتری در امتحانات کسب خواهید کرد. اگر مطالعه مطالب را تا شب امتحان به تعویق بیندازید، به نتیجه دلخواهتان نخواهید رسید و یادگیری ناقص و ترس از ناتمام ماندن مطالعه مطالب، فقط باعث ایجاد استرس و اضطراب در شما می‌شود. پس تا دیر نشده به سراغ نقاط ضعف‌تان بروید و مطالعه خود را کامل کنید.

.اگر در برنامه امتحانی برای برخی دروس فرصت کم‌تری در اختیار دارید قبل از شروع اولین امتحان مطالعه این دروس را آغاز کنید.

.آشنایی با نمونه سوالات امتحانی سال‌های گذشته، بهترین منبع در کنار مطالعه کتاب درسی است. با بررسی سوالات سال‌های گذشته به سبک سوال‌های طرح شده از هر مبحث دقت کنید. در آزمون‌هایی که به صورت کشوری برگزار می‌شوند، نوع سوالات با سال‌های گذشته مشابه است.

.در منزل با محدودیت زمانی به سوال‌های سال‌های گذشته پاسخ دهید و خود را در شرایط امتحان قرار دهید. این کار در کاهش اضطراب شما موثر است.
.در ایام امتحانات جزوه دبیرتان را به دقت بررسی کنید و تاکید‌ها و تذکرات دبیرتان را به یاد آورید. مثال‌های و سوال‌های طرح شده در کلاس و تکالیف منزل، می‌تواند سوال امتحان هم باشد.

.کتاب درسی بهترین منبع برای مطالعه در این ایام است. به مثال‌ها، تمرین‌ها و مسائل متن کتاب توجه کنید.

سر جلسه آزمون چه باید کرد؟

.دقایقی قبل از شروع امتحان، از تبادل اطلاعات با دوستان خودداری کنید. این کار باعث آشفتگی ذهن‌تان می‌شود.

.به اطراف خود و این‌که دانش‌آموزان به سرعت مشغول پاسخگویی به سوالات هستند، توجهی نکنید.

به دستورالعمل نوشته شده روی برگه دقت کنید و بارم‌بندی سوالات، زمان پاسخگویی و این‌که سوال اختیاری وجود دارد یا نه را در نظر بگیرید.

.پایانی زمان آزمون را برای مرور پاسخ‌ها در نظر بگیرید.

. در پاسخگویی به سوالات، ابتدا سوال‌های ساده‌تر را پاسخ دهید تا آرامش خود را به دست‌آورید.

. زمان خود را برای سوالی که پاسخش را نمی‌دانید، هدر ندهید.

.در حل مساله، محاسبات خود را روی کاغذ بیاورید و از حل ذهنی محاسبات پرهیز کنید. با این کار میزان اشتباه شما به حداقل می‌رسد و در ضمن، در صورت نرسیدن به جواب نهایی، بخشی از نمره را کسب می‌کنید.

· با به‌کارگیری نکات ذکر شده و حفظ آرامش، نتایج درخشانی در امتحانات کسب خواهید کرد.


جستجو