مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
ﺳﻪشنبه، 14 مرداد 1393
رشته مدیریت را با دانش انتخاب کنید

رشته مدیریت را با دانش انتخاب کنید

رشته مدیریت از رشته‌­های پر­طرفدار در کنکور سراسری است که از اقبال زیاد داوطلبان تجربی، ریاضی و انسانی برخوردار است. مطلب حاضر این رشته و گرایش‌­های آن را معرفی کرده است.
رشته مدیریت، دانش بین رشته‌ای است که از علوم مختلف مانند ریاضیات، جامعه‌شناسی، روان‌شناسی برای بهبود عملکرد سازمان‌ها یاری می‌جوید. در واقع مدیریت علم اداره کردن و هدایت سازمان‌­هاست، به گونه‌ای که موجب افزایش بهره‌وری، کارایی و اثربخشی آن‌ها گردد. در اکثر شاخه‌های مدیریت، در دروس پایه و اصلی اشتراک زیادی به چشم می‌خورد؛ به‌ویژه در شاخه‌های مدیریت دولتی، بازرگانی و مدیریت صنعتی تشابه درسی بیش‌تری دیده می‌شود.

این رشته در کنکور سراسری جزو رشته‌های شناور است و پذیرش دانشجو در آن از سه گروه آزمایشی ریاضی، تجربی و انسانی صورت می‌پذیرد. در پذیرش نهایی، به نسبت داوطلبان شرکت‌کننده در هر گروه آزمایشی ظرفیت دانشگاه­ها بین این گروه‌ها توزیع می­‌شود.

توانایی لازم داوطلبان
اساسا دو روش برای یادگیری دانش مدیریت وجود دارد. اول از طریق آموزش و دوم ضمن انجام کار. آن بخش از مدیریت که با آموزش فرا گرفته می‌شود"علم مدیریت" و بخشی از آن­که از طریق تجارب و اندوخته‌ها و به­‌کارگیری آن­‌ها در شرایط گوناگون حاصل می‌شوند به‌عنوان " هنر مدیریت" مطرح می‌شود.
داوطلبان رشته‌های مدیریت در وهله‌ی اول باید از شم مدیریت و رهبری گروه برخوردار باشند. افرادی که از تعامل‌ اجتماعی و مهارت‌های کلامی ضعیفی برخوردارند، برای این رشته چندان مناسب نیستند. برخورداری از قدرت تجزیه و تحلیل، خلاقیت و نوآوری به‌ویژه در مواقع بحرانی لازمه یک مدیر کارآمد است.

اساسا تیپ­‌های شخصیتی قراردادی، جسور و متهور برای فعالیت­‌های مدیریتی مناسب هستند. این افراد اهل ریسک، جاه‌­طلب، سلطه­‌جو­، زیاده­‌طلب، پر­انرژی­، معاشرتی، محبوب، متعلق، متکی به نفس، پرحرف، سخنران، روش­مند و عمل­گرا هستند.

داوطلب برخی رشته‌های مدیریت از جمله مدیریت‌های بازرگانی، صنعتی، دولتی، گمرکی، مالی، بیمه، بیمه اکو، لازم است در درس ریاضی توان بالایی داشته باشند. آشنایی به زبان انگلیسی برای رشته‌­ها‌ی مدیریت امور بانکی و بیمه اکو نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

داوطلبان مدیریت‌های هتل‌داری و جهانگردی باید به مطالعه‌ی موضوعات تاریخ، باستان‌شناسی و میراث فرهنگی علاقه‌مند باشند و تا حدی از ذوق هنری نیز بهره‌مند باشند. در این دو رشته از مدیریت، آشنایی و حتی تسلط به زبان انگلیسی یکی از شرط‌های اصلی موفقیت به‌شمار می‌رود، علاوه بر آن­ آشنایی با زبان‌های عربی، فرانسه یا آلمانی به‌عنوان زبان دوم یکی از عوامل موفقیت داوطلب این رشته می‌باشد.

داوطلبان مدیریت فرهنگی هنری، علاوه بر آن­که از ذوق هنری و ادبی برخوردار باشند. لازم است به مطالعه‌ی تاریخ و ادبیات و میراث فرهنگی کشور نیز علاقه‌مند باشند.

داوطلب رشته‌ی مدیریت اطلاعات و ارتباطات باید توجه داشته باشند که فعالیت در وزارت اطلاعات کاری بس دشوار و مسئولیت‌آور است، بنابراین داوطلب این رشته باید از ویژگی­های خاصی برخوردار باشد.

گرایش­‌های رشته مدیریت
مدیریت بازرگانی: رشته‌ی مدیریت بازرگانی شامل طیف وسیعی از مدیریت‌ها می‌شود و چنانچه به فهرست دروس تخصصی این شاخه مراجعه کنید متوجه خواهید شد که بیشتر موضوعات دروس مدیریت بازرگانی در مورد مسائل بازاریابی، تجارت و بازرگانی بین‌المللی است.

فارغ‌التحصیلان این رشته به ­خوبی می‌توانند در سطح مدیران اجرایی در سازمان‌های بازرگانی، صنعتی و دولتی به‌کار اشتغال ورزند و یا در سمت مشاور مدیریت انجام وظیفه نمایند.

مدیریت صنعتی: فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در قسمت‌های مدیریت تولید، اداره حفاظتی و قسمت کنترل کیفیت کالا، تمامی مراکز تولیدی، صنعتی و وازرت­خانه‌های مختلف که سازمان و شرکت‌های آن­ها به کارهای تولیدی و صنعتی می‌پردازند، مشغول به کار شوند.

مدیریت بانکی: دانشجویان این رشته‌ با بانکداری داخلی، بانکداری خارجی، نظریه‌های پول، حسابداری داخلی بانک‌ها و ارزیابی طرح‌های اقتصادی و... آشنا می‌گردند و در حد کارشناسی از دانش و مهارت‌های لازم برخوردار خواهند شد.

مدیریت دولتی: فارغ‌التحصیل این رشته می‌تواند در مشاغلی چون کارشناس اداری، امور کارکنان، تشکیلات و روش‌های طبقه‌بندی مشاغل، حقوق و دستمزد برنامه‌ریزی پرسنلی و نظایر آن مشغول به ‌کار شوند. ضمنا دانش‌آموخته‌ی این رشته می‌تواند در سمت مدیر سطوح میانی انجام وظیفه کند و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارت­خانه‌ها و سازمان‌های دولتی و شهرداری‌ها را عهده‌دار شود.

مدیریت گمرکی: مدیریت گمرکی بخشی از مدیریت بازرگانی است که به سیاست‌های واحد گمرکی و وظایف آن می­پردازد و به اجرای امور گمرکی نظارت دارد.

فارغ‌التحصیل این رشته می‌تواند در گمرک ایران و دیگر سازمان‌ها و موسسات دولتی و خصوصی که با مبادلات بین‌المللی سر و کار دارند مشغول به‌کارشود.

مدیریت مالی: دانشجوی رشته مدیریت مالی با اصول مدیریت مالی، نهادهای پولی و مالی در سطح ملی و بین‌المللی، مبانی بانکداری و بیمه آشنا شده و توانایی لازم جهت تجزیه و تحلیل فنی در امور مالی را به­ دست خواهد آورد.

دانش‌آموخته‌ی این رشته می‌تواند در تمام شرکت‌های تجاری، اقتصادی، بانک‌ها، شرکت‌های بیمه، صندوق‌های قرض‌الحسنه و موسسات مالی و اعتباری مشغول به‌کار شود.

مدیریت بیمه اکو: نیاز فزاینده‌ی صنعت بیمه‌ی کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه به کارشناسان تحصیل کرده و خُبره سبب بازگشایی موسسه‌ی آموزش عالی بیمه اکو (E.C.O) گشت.

تمام درس‌های این رشته به زبان انگلیسی ارایه می‌شوند. برای پذیرش در این رشته لازم است علاوه بر کسب نمره لازم در آزمون اختصاصی کتبی و شفاهی زبان انگلیسی (درسطح تافل) نیز شرکت کنند. دانش‌آموخته‌ی این رشته می‌تواند در تمام زمینه‌های بیمه فعالیت کند و در تمام بخش‌های شرکت‌های مختلف بیمه مشغول به­ کار شود و یا خود به‌طور شخصی، نمایندگی یکی از شرکت‌های بیمه را در یکی از مناطق شهری یا روستایی بر عهده بگیرد. امکان اشتغال دانش‌آموخته‌ی این رشته در شرکت‌ها و موسسات خارجی و بین‌المللی نیز فراهم است.

مدیریت بیمه: دانشجویان این رشته با انواع مختلف بیمه، مانند بیمه‌ی عمر، آتش‌سوزی، اتومبیل و... آشنا می‌شوند. علاوه بر این دانشجوی این رشته اصول بازاریابی و مدیریت بازار بیمه و چگونگی تلاش جهت همگانی کردن بیمه را فرا می‌گیرد.

فارغ‌التحصیل این دوره توانایی مدیریت و سرپرستی بخش‌ها و واحدهای مختلف شرکت‌ها و یا نمایندگی آن­ها را بر عهده می‌گیرد.

مدیریت جهانگردی: دانش‌آموختگان این رشته قادرند در کلیه زمینه‌های تخصصی صنعت جهانگردی مانند آژانس‌های مسافرتی، شرکت‌های حمل و نقل هوایی، واحدهای پذیرایی و اقامتی موسسات ملی و جهانگردی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و ایرانگردی و جهانگردی و سایر مشاغل مرتبط به این امور فعالیت کنند.

این رشته در سطح کاردانی با گرایش‌های " کاردانی مدیریت جهانگردی" و" کاردانی مدیریت هتل‌داری" در دانشگاه‌های کشور ارایه می‌شود. هم‌چنین در مقطع کارشناسی ارشد مجموعه مدیریت جهانگردی شامل دو گرایش " بازاریابی جهانگردی" و "برنامه‌ریزی توسعه جهانگردی" می‌باشد.

مدیریت هتل­داری: دانش‌آموختگان این رشته می‌توانند در کلیه زمینه‌های تخصصی صنعت جهانگردی و هتل‌داری مثل واحدهای پذیرایی و اقامتی، موسسات ملی و جهانگردی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و ایرانگردی و جهانگردی و سایر مشاغل مرتبط به فعالیت بپردازند.

مدیریت فرهنگی و هنری: فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، فرهنگ‌سراها، نمایشگاه‌ها، مراکز و کانون‌های فرهنگی و هنری، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و... به فعالیت بپردازند.

مدیریت اطلاعات و ارتباطات: رشته‌ی مدیریت اطلاعات و ارتباطات تنها در دانشکده اطلاعات وابسته به وزارت اطلاعات ارایه می‌شود و پذیرش در این رشته به ‌صورت نیمه‌متمرکز صورت می‌گیرد.

پذیرفته‌شدگان نهایی در بدو ورود به دانشکده به استخدام وزارت اطلاعات در آمده و از مزایای آن بهره‌مند می‌شوند و طبق ضوابط نسبت به فعالیت دراین وزارتخانه تعهد خواهند سپرد.

مدیریت و بازرگانی دریایی: دوره کارشناسی مدیریت و بازرگانی دریایی در سه گرایش بندر و کشتی‌رانی، گمرکی و مناطق ویژه دانشجو می­پذیرد.

هدف از ایجاد دوره کارشناسی رشته مدیریت و بازرگانی دریایی، تربیت کارشناس بازرگانی دریایی برای خدمت در ارگان­های دریایی، حمل و نقل، گمرکات، تجارت خارجی، برنامه‌ریزی کلان جمهوری اسلامی و دیگر شرکت‌ها و موسسات خصوصی و دولتی مرتبط با امور مدیریت بازرگانی دریایی کشور می‌باشد.

مراقب باشید
علاوه برکاردانی مدیریت هتل­داری که امکان ادامه تحصیل ندارد برای برخی از رشته‌­های مدیریت در مقطع کاردانی، مانند کاردانی امور مالی و مالیاتی و امور بانکی مقطع کارشناسی ناپیوسته وجود ندارد اما فارغ التحصیلان آن می­‌توانند در آزمون کارشناسی نا­پیوسته رشته حسابداری ادامه تحصیل دهند یا مجددا در کنکور سراسری شرکت نمایند پس در انتخاب این رشته‌­ها جانب احتیاط را رعایت کنید.
رشته مدیریت با تنوع شغلی­ی که دارد، می­تواند رشته‌­ای جذاب و پرتحرک برای شما باشد و شما را در سطوح میانی و بالایی جامعه قرار دهد. 

روشنک رضوانی

کارشناس ارشد مدیریت

14 مرداد 93 


جستجو