مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
ﺳﻪشنبه، 31 فروردین 1395
آمادگی برای ایام امتحانات

آمادگی برای ایام امتحانات


اکنون که در آستانه برگزاری امتحانات پایان سال قرار داریم، ضمن آرزوی موفقیت برای شما دانش‌آموزان، لازم میبینم نکاتی چند در خصوص مطالعه بهتر و کسب کارائی هرچه بیشتر در امتحان یادآوری نمایم. در واقع امتحان ابزاری برای ارزیابی مهارت‌های یادگیری شماست. با این حال ممکن است برخی شرایط فیزیکی و ذهنی نحوه عملکرد شما را در امتحانات تحت تأثیر قرار دهد. «امتحانات درسي» نه تنها از نظر آموزشي موضوعي مهم به شمار مي‌رود، بلكه از جنبه‌هاي ديگر نيز اهميت دارد. امتحانات دانش‌آموزان هر يك از خانواده‌ها را به اندازه‌هاي متفاوتي تحت تأثير قرار مي‌دهد و گاه حتي به عنوان مهمترين دغدغه برای خانواده در مي‌آيد. قابل ذکر میباشد که در ایام امتحانات انواع بیماری‌ها مانند استرس‌ها، فشارهای روحی و روانی ناشی از مسئله امتحان شایع هستند. بنابراین ذکر نکاتی چند که به رهایی از این بیماری‌ها و فشارهای روحی و نیز بهبود روند شما در امتحان کمک خواهد کرد، می‌تواند مفید واقع شود.
نکاتی که قبل از آزمون باید مورد توجه قرار گیرد:
  روزهای قبل از امتحان هر چيز را که باعث حواس‌پرتي مي‌شود، کاملاً کنار بگذاريد زیرا توجه به سایر چیزها باعث از بين رفتن تمرکز شما مي‌شود و کاهش تمرکز، خود به خود اضطراب به وجود مي‌آورد.
همواره سعی کنید امنیت و آرامش را در خانه فراهم کنید و برای مطالعه، یک مکان آرام و بی سروصدا را مد نظر قرار دهید.
در اتاقی که مطالعه می‌کنید، عوامل مزاحم از جمله تلفن ثابت، تلفن همراه، تلویزیون و... را از خود دور نمایید.
حتماً وسایل و مکان مطالعه را قبل از مطالعه، مرتب و منظم نمایید. تنها وسایلی را که واقعاً مورد نیازتان می‌باشد مقابل خود قرار دهید.
هنگام مطالعه خود را به جای معلم قرار دهید و سؤالات امتحانی را طرح نمایید.
  نمونه سئوالات امتحانی سال‌های قبل را تهیه کنید و به بررسی آن‌ها بپردازید تا با نحوه و سبک طرح سئوالات آشنا شوید.
برای امتحانات پایان ترم، سؤالات امتحانات کلاسی را دوره کنید و اشتباهات قبلی خود را بررسی کنید تا اشتباهات گذشته را تکرار نکنید.
مطالعه عمیق و دقیق موضوعات درسی و ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالب، کمک بزرگی به یادگیری بهتر دروس خواهد کرد.
خلاصه کردن و بازنویسی مطالب می تواند کمک بزرگی در هنگام مرور و یادآوری مطالب بنماید.
حتی المقدور برنامه مطالعه در ایام امتحانات را به گونه‌ای تنظیم کنید که در شب امتحان، به میزان لازم استراحت داشته باشید. مطابق معمول هر شب استراحت کنید تا روز بعد با شادابی و نشاط بیشتری در جلسه امتحان حضور یابید.
سعی کنید شام را مختصر و سبک میل کنید. اگر قبل از امتحان از غذایی سنگین استفاده کرده‌اید، خوب است به وسیله پیاده‌روی و ورزش‌های سبک به هضم آن کمک کنید.
برنامه امتحانات را در محل مناسب به نحوی که در معرض دید باشد، نصب نمایید.
اصولاً هر وقت فکري منفي به سراغ شما آمد، فوراً همان فکر را به شکل مثبت تغيير دهيد و با صداي بلند براي خود تکرار کنيد. مثلاً ممکن است فکرکنيد: همه بچه‌ها يک دور کامل درس را خوانده‌اند و به آن مسلط هستند، اما من هنوز با کتاب سر و کله مي‌زنم. اگر چنين فکري به سراغتان آمد بلافاصله به خود تلقین کنید که توانسته‌اید با مطالعه کافی و مفید، نمرات بهتری بگیرید و با صدايي رسا و بلند بگوييد:" من قبلاً هم چنين امتحان‌هايي داده‌ام و اکثر مواقع هم نمره خوبي گرفته‌ام."
پس از تلاش خود در درس خواندن و فهمیدن مطالب، خود را تشویق کنید و به خود پاداش دهید.
 با استفاده از نمونه سؤالات سال‌های قبل، امتحان آزمایشی از خودتان بگیرید و آن را تصحیح کنید. با این روش، علاوه بر کاهش اضطراب، درس‌هایی را که باید بیشتر تمرین کنید، تشخیص داده و بهتر می‌توانید اشکالات خود را رفع کنید.
 ازغیبت کردن در ایام نزدیک امتحان حتی‌الامکان خودداری کنید، زیرا در این دوران درس‌ها دوره می‌شوند و شما می‌توانید اشکالات احتمالی خود را از معلم بپرسید و آن‌ها را برطرف کنید.
تماس تلفنی با دوستان در مورد این‌که چقدر خوانده‌اید، اغلب مفید نیست، زیرا سرعت مطالعه افراد با هم متفاوت است و سرعت یادگیری نیز یکسان نیست. پس میزان مطالعه دوستتان هیچ ارتباطی به شما ندارد و بهتر است در این مورد با دوستانتان صحبت نکنید، چون اغلب باعث استرس شما می‌شود.
فضای اتاقتان را مرتب کنید: نامرتب بودن فضای اطرافتان بصورت ناخودآگاه باعث استرس شما می‌شود حتی مرتب نوشتن چک‌نویس هم باعث آرام شدن ذهن شما می‌شود. کتاب ها و وسایلتان را قبل از شروع امتحانات مرتب کنید. نمونه سؤالاتتان را که ممکن است پراکنده باشد، مرتب کنید، زیرا حتماً از آن ها استفاده خواهید کرد.
نکاتی که باید در حین آزمون مد نظر قرار دهید:
 ** زودتر از ساعت تعیین شده امتحان، در محل حاضر شوید. اما به هیچ وجه به مطالعه یا بحث در مورد نحوه امتحان و سؤالات امتحانی با دوستان یا افراد دیگر نپردازید. وقتی روی صندلی یا نیمکت محل امتحان نشستید، چند دقیقه پیش از شروع امتحان بدون اینکه جلب توجه کنید، این تمرین ها را انجام دهید:
 ابتدا چند نفس عميق بكشيد. سپس عضلات را سفت كنيد و از سر تا پا همه را به يك‌باره منقبض كنيد. چند ثانيه صبر كنيد. حال عضلات را رها كنيد و به آرامشي كه از نوك پنجه‌هاي پا به طرف بالا مي‌آيد توجه كنيد. درست مثل جريان خون در رگ‌ها است. به آن توجه كنيد.
 به تدریج، آرام و آرام‌تر مي‌شويد. چند نفس عميق بكشيد و به نفس‌هايتان توجه كنيد. آرام آرام و آرام‌تر اين واژه‌ها را به خودتان تلقين كنيد و بگوييد: احساس آرامش مي‌كنم. خيلي راحتم. آماده‌ام امتحانم را به خوبي بدهم. من مي‌توانم و اين كار بسيار ساده‌اي است.
 ** پيش از اينكه به سؤالات پاسخ دهيد، خيلي خوب به دستورالعمل‌هاي داده شده در برگه امتحان و مفهوم سؤالات توجه كنيد.
 ** بعد از دریافت برگه سؤالات، آن را روي پاسخنامه گذاشته و تك‌تك سؤالات را به ترتیب خوانده و جواب دهيد و بعد از پايان پاسخ به هر سؤال به سؤال بعدي بپردازيد.
** زمان امتحان را بین تمام سؤالات تقسيم كنيد. ابتدا مي‌توانيد به سؤالات ساده پاسخ دهيد، اگر جواب سؤالي را ندانستيد وقت خود را روی آن سؤال تلف نکنید و مطمئن باشيد در پايان احتمال بيشتري دارد بتوانيد به آن سؤال جواب بدهيد.
** اگر در جلسه امتحان دچار آشفتگی و اضطراب شدید، از تکنیک‌های وقفه آزمون استفاده کنید. برای چند دقیقه امتحان را رها کنید و کارهای زیر را انجام دهید:
  تحرک جسمانی و کشش عضلانی: پا را کف زمین گذاشته و ستون فقرات خود را کاملاً عمودی و صاف نگه دارید.
•  یک ماده قندی مانند خرما یا شکلات در دهان بگذارید.
•  نفس عمیق بکشید، چند ثانیه نگه دارید و بعد به طور کامل آرام بیرون دهید و تا 3 بار تکرار کنید.

واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران



جستجو