اخبار
ﺳﻪشنبه، 27 مهر 1400

کشف جنبه جدیدی از نقش سلول‌های ایمنی در محافظت از مغز در برابر آلزایمر


پژوهشگران آمریکایی موفق شده‌اند جنبه جدیدی از نقش سلول‌های ایمنی را در محافظت از مغز در برابر آلزایمر کشف کنند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از نوروساینس‌ نیوز، پژوهشگران "دانشکده پزشکی دانشگاه ویرجینیا"(UVA SoM) از نقش حیاتی اما ناشناخته سلول‌های ایمنی رونمایی کرده‌اند که از مغز در برابر بیماری و آسیب محافظت می‌کنند. این سلول‌های موسوم به "میکروگلیا"(Microglia)، جریان خون را نیز تنظیم می‌کنند و در حفظ رگ‌های خونی مهم مغز نقش دارند.
یافته‌های این پژوهش علاوه بر آشکارسازی جنبه جدیدی از بیولوژی انسان، ممکن است در زمینه بررسی کاهش شناخت، زوال عقل و سکته نیز مهم باشند.
"اوکپانگ ایو"(Ukpong Eyo)، پژوهشگر بخش علوم اعصاب دانشگاه ویرجینیا و از اعضای این گروه پژوهشی گفت: عملکرد دقیق رگ‌های خونی، نقش مهمی در تامین نیاز شدید مغز به انرژی دارد و برای عملکرد طبیعی مغز بسیار مهم است. یافته‌های این پژوهش، نقش‌ ناشناخته‌ این سلول‌ها را در حفظ خون‌رسانی به مغز نشان می‌دهند و فرصت‌های جدیدی را برای مداخله در شرایطی که خون‌رسانی به مغز مختل می شود، ارائه می‌کنند.

نقش میکروگلیا
دانشمندان می‌دانستند که میکروگلیا، نقش‌های مهمی را در مغز بر عهده دارد. به عنوان نمونه، این سلول‌ها از سد خونی مغز که به محافظت از این اندام در برابر میکروب‌های مضر موجود در جریان خون می‌پردازد، محافظت می‌کنند. همچنین، میکروگلیاها تشکیل شبکه پیچیده عروق خونی مغز را طی روند رشد، ساده‌تر می‌کنند. این سلول‌ها، نقش مهمی در بسیاری از بیماری‌ها بر عهده دارند. برای مثال، پژوهش‌های اخیر در مورد بیماری آلزایمر نشان می‌دهند که از دست دادن این سلول‌های ایمنی می‌تواند به تجمع پلاک‌های مضر در مغز منجر شود.
با وجود این، دانشمندان مطمئن نبودند که میکروگلیا چه نقشی در حفظ رگ‌های خونی یک مغز طبیعی و سالم بر عهده دارد. پژوهش‌ جدید ایو و همکارانش نشان می‌دهد که این سلول‌ها از اعضای اصلی گروه پشتیبانی هستند که از رگ‌های خونی مراقبت می‌کنند و حتی به تنظیم جریان خون می‌پردازند.
پژوهشگران در این پروژه، میکروگلیای مرتبط با مویرگ‌های مغز را شناسایی کردند و دریافتند که سلول‌های ایمنی در آنجا چه می‌کنند و آنچه را که به کنترل این تعاملات می‌پردازد، مشخص کردند. یکی از وظایف مهم این سلول‌ها، کمک کردن به تنظیم قطر مویرگ‌ها و احتمالا محدود کردن یا افزایش جریان خون در صورت نیاز است.
ایو گفت: پژوهشگران بیش از دو دهه، این سلول‌ها را در مغز زنده مورد بررسی قرار داده‌اند اما این نخستین بار است که ما توانسته‌ایم از مکانیسم‌های تعامل میکروگلیا و رگ‌های خونی، ایده بگیریم.
پژوهشگران باور دارند که یافته‌های جدید آنها می‌تواند پیامدهای قابل توجهی را برای بیماری‌هایی به همراه داشته باشد که رگ‌های کوچک مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهند. تصور می‌شود که این شرایط در سکته، آلزایمر، از دست دادن تعادل، زوال روانی و سایر مشکلات جدی سلامتی نقش دارد.
ایو ادامه داد: ما در حال حاضر، در حال گسترش این پژوهش در زمینه بیماری آلزایمر در جوندگان هستیم تا به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا این پدیده جدید در موش‌های بیمار تغییر کرده است و آیا می‌توانیم مکانیسم‌هایی را که کشف کرده‌ایم، برای بهبود نقایص شناخته شده در جریان خون این موش‌ها هدف قرار دهیم یا خیر. ما امیدواریم که یافته‌های به دست آمده در آزمایشگاه، به درمان‌های جدیدی در مراکز درمانی تبدیل شوند و به بهبود نتایج برای بیماران کمک کنند.
این پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسید.

منبع:
 ایسنا