اخبار
چهارشنبه، 01 بهمن 1399
کشف سیاره‌ای که ۱۰ برابر سبک‌تر از مشتری است

کشف سیاره‌ای که ۱۰ برابر سبک‌تر از مشتری است


پژوهشگران کانادایی در بررسی‌های خود، سیاره‌ای را کشف کرده‌اند که ۱۰ برابر سبک‌تر از سیاره مشتری است.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، ستاره‌شناسان، یک سیاره منحصر به فرد را کشف کرده‌اند که به بزرگی سیاره مشتری اما ۱۰ برابر سبک‌تر از آن است.
پژوهشگران باور دارند که این سیاره موسوم به "WASP-۱۰۷b" یکی از کم‌چگالی‌ترین سیارات خورشیدی به شمار می‌رود که تاکنون کشف شده و به این ترتیب نام مستعار آن، "فوق‌العاده پفی" یا "پشمکی" گذاشته شده است.
به گفته پژوهشگران، یافته‌های این پژوهش، پیامدهای بزرگی برای درک ما در مورد شکل‌گیری و رشد سیارات بزرگ به همراه خواهد داشت.
سیاره WASP-۱۰۷b، حدود ۲۱۲ سال نوری از زمین فاصله دارد و در صورت فلکی سنبله قرار گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهند که فاصله این سیاره با ستاره خود، ۱۶ برابر نزدیک‌تر از فاصله زمین با خورشید است.
پژوهشگران "دانشگاه مونترآل"(University of Montreal) کانادا با استفاده از بررسی‌های صورت گرفته با "تلسکوپ کک"(Keck Observatory) در هاوایی توانسته‌اند اندازه و چگالی این سیاره را تعیین کنند. نتایج این پژوهش نشان می‌دهند که WASP-۱۰۷b به اندازه مشتری اما ۱۰ برابر سبک‌تر از آن است.
به گفته پژوهشگران، این چگالی بسیار کم نشان می‌دهد که این سیاره باید یک هسته جامد داشته باشد که بیش از چهار برابر جرم زمین نیست. این نشان می‌دهد که بیش از ۸۵ درصد از جرم این سیاره، در یک لایه ضخیم از گاز قرار دارد که هسته آن را احاطه کرده است.
"کارولین پیولت"(Caroline Piaulet)، دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه مونترآل و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: ما سوالات بسیاری در مورد WASP-۱۰۷b داشتیم. چگونه امکان دارد که سیاره‌ای در چنین چگالی پایینی تشکیل شود؟ این سیاره با توجه به نزدیکی آن با ستاره‌اش، چگونه از فرار لایه بزرگ گاز خود جلوگیری می‌کند؟ این سوالات، ما را ترغیب کرد تا تجزیه و تحلیل‌هایی را در مورد سابقه تشکیل سیاره انجام دهیم.
بیشتر سیارات گازی بزرگ مانند مشتری و زحل، یک هسته جامد دارند که ۱۰ برابر بزرگتر از زمین است. سیاره WASP-۱۰۷b، هسته کوچکتری دارد و پژوهشگران را به این سوال سوق می‌دهد که چگونه این سیاره توانسته است از شرایط بحرانی لازم برای ساخت و نگهداری از گاز عبور کند.
پروفسور "ایو لی"(Eve Lee)، یکی از متخصصان مشهور در حوزه چنین سیاراتی، چندین نظریه دارد. وی در این باره گفت: منطقی‌ترین نظریه در مورد سیاره WASP-۱۰۷b، این است که این سیاره، دور از ستاره و در جایی تشکیل شده که به اندازه کافی سرد است و تجمع گاز در آنجا می‌تواند بسیار سریع رخ دهد. این سیاره بعدا توانسته است تا به واسطه داشتن فعل و انفعالات با سیارات دیگر منظومه، به موقعیت کنونی خود مهاجرت کند.
داده‌های ناسا نشان می‌دهند که WASP-۱۰۷b، حاوی مقدار کمی متان است.
لی افزود: عجیب بودن این سیاره، به گذشته‌ای آشفته و فعل و انفعالاتی اشاره دارد که می‌توانند به جابجایی قابل توجهی منجر شوند.
پژوهشگران امیدوارند که یافته‌های این پژوهش، مکانیسم‌های متفاوتی را در مورد تشکیل سیارات سرتاسر جهان مشخص کنند..

منبع:
 ایسنا