اخبار
پنجشنبه، 30 آبان 1398
مطالعه روی روانگردانی که خواب را به بیداری می‌آورد!

مطالعه روی روانگردانی که خواب را به بیداری می‌آورد!




محققان کالج سلطنتی لندن با مطالعه روی ماده‌ای به نام DMT که یک روانگردان عجیب است، به تحقیق روی امواج مغز و حالت عجیبی که این ماده در فرد ایجاد می‌کند، پرداختند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، یک مطالعه جدید و جالب به رهبری دانشمندان مرکز تازه تاسیس تحقیقات روانگردان کالج سلطنتی لندن روشن می‌کند که چگونه یکی از قدرتمندترین مواد روانگردان جهان فعالیت مغز را تغییر می‌دهد و به سرعت امواج مغز فرد را به حالتی تغییر می‌دهد که حالت دیدن رویا را شبیه‌سازی می‌کند.
"دی‌متیل‌تریپتامین" یا DMT یک روانگردان بسیار مؤثر و در عین حال بسیار کوتاه اثر است. هنگامی که این ماده استعمال دخانی یا تزریق می‌شود اثرات چشمگیر آن می‌تواند شخص را در عرض چند ثانیه تحت تاثیر قرار دهد. این ماده به سرعت در بدن متابولیزه می‌شود و در حدود نیم ساعت فرد به حالت عادی باز می‌گردد.
ماده DMT جزء اصلی روانگردان "آیاهوئاسکا"(ayahuasca) است که یک داروی روانگردان سنتی اهالی بومی جنگل‌های آمازون است. با این حال برای فعال کردن DMT به صورت خوراکی و ماندگاری چند ساعته آن باید با ترکیباتی که به عنوان مهار کننده‌های مونوآمین اکسیداز شناخته می‌شوند، ترکیب شود.
تحقیقات جدید کالج سلطنتی لندن بر تاثیر کوتاه مدت DMT و چگونگی تغییر فعالیت مغز یک شخص متمرکز شده است. الکترونسفالوگرافی(EEG) یا همان نوار مغزی به عنوان بهترین روش تصویربرداری برای مطالعه انتخاب شد، زیرا دقیق‌ترین روش برای گرفتن اثرات زمانی DMT بر فعالیت مغز طی یک دوره بسیار کوتاه است.
به ۱۳ داوطلب در حالی که دارای کلاه EEG برای ضبط فعالیت امواج مغزی بودند، DMT تزریق شد.
"کریستوفر تیمرمن" نویسنده اصلی این تحقیق می‌گوید: فعالیت مغز مشاهده شده در این مطالعه تقریبا بر خلاف آنچه بود که در روانگردان‌های دیگر شناخته شده است. تغییرات در فعالیت‌های مغزی داوطلبان کمی متفاوت از آنچه که در سایر روانگردان‌ها مانند psilocybin یا LSD می‌بینیم، بود. در مواد دیگر ما فقط شاهد کاهش میزان امواج مغزی هستیم، در حالی که از امواج مغزی تغییر یافته و گزارش‌های داوطلبان مشخص است که این افراد کاملاً در تجربه خود غوطه‌ور شده‌اند و به نظر می‌رسد که به حالتی مثل دیدن رویا در خواب، فقط به مراتب واضح‌تر و واقعی‌تر رفته‌اند و در حالتی شبیه به خواب و بیداری فرو می‌روند.
وی گفت: می‌توان گفت داوطلبان در حال خواب دیدن اما با چشمان باز هستند.
الگوی کلی مشاهده شده در این مطالعه، فروپاشی فعالیت مغزی آلفا و بتا در اولین دقیقه از تجربه دارو بود. این امواج مغزی معمولاً با حالت‌های بیداری ارتباط دارند، اما افت آنها منجر به تغییر در وضعیت هوشیاری مانند آنچه که در بیهوشی عمومی مشاهده می‌شود، نمی‌شود.
در عوض محققان شاهد افزایش سریع فعالیت موج مغز دلتا و تتا بودند. این نوسانات دلتا/تتا اغلب با انتقال از طریق مراحل مختلف خواب از جمله دیدن رویا مرتبط است، اما ریتمیک بودن این نوسانات در تجربه DMT مطمئناً منحصر به فرد است.
"رابین کارهارت-هریس" رئیس مرکز تحقیقات روانگردان توضیح می‌دهد: DMT یک روانگردان خاص و جالب است. به نظر می‌رسد میزان زنده بودن و عمق غوطه وری در اثر استعمال مقادیر زیاد از این ماده در مقیاس روانگردان‌های قوی‌تر مانند قارچ سمی گزارش شده است. برقراری ارتباط برای افرادی که DMT مصرف می‌کنند دشوار است و در حالت خواب و بیداری هستند.
جالب است که یکی از مشاهدات کلی که در این مطالعه مشاهده می‌شود و با تحقیقات روی روانگردان‌های دیگر در تحقیقات قبلی مطابق است، افزایش قابل‌توجه در تنوع سیگنال است. این شرایط اساساً به عنوان معیاری برای فعالیت عصبی عمل می‌کند و هرچه مغز در شرایط پیچیده‌تر یا آشفته‌تری باشد، پویایی فعالیت مغز، تنوع سیگنال را بالاتر می‌برد.
پیش از این مستند شده بود که افزایش نوسانات موج آلفا و تنوع سیگنال محدود می‌تواند با شرایطی مانند افسردگی مرتبط باشد. بنابراین یکی از فرضیات مطرح شده در این تحقیق جدید این است که توضیح پتانسیل ضدافسردگی برخی روانگردان‌ها ممکن است همین باشد که این ترکیبات به طور چشمگیری الگوهای کلی فعالیت مغز را مختل می‌کنند.
در حالی که بسیاری از تحقیقات در حال حاضر روی پتانسیل بالینی "psilocybin" که ترکیب روانی فعال موجود در قارچ‌های سمی است، متمرکز شده، تحقیقات نسبتاً کمی در مورد کاربردهای پزشکی DMT انجام شده است.
تحقیقات شگرفی که در اوایل سال جاری توسط تیمی در دانشگاه "جانز هاپکینز" انجام شد، نشان داد که تنها یک دوز "۵-MeO-DMT"(یکی از مشتقات قدرتمند DMT) اثرات فوق العاده تقویت کننده روی خلق و خو در اکثر قریب به اتفاق افراد مورد آزمایش داشته است.
پتانسیل بالینی نهایی DMT به عنوان یک دارو هنوز ناشناخته است، اما این مطالعه جدید نشان می‌دهد تحقیقات محققان کالج لندن به طور دقیق‌تری بر کسب بینش در مورد چگونگی تولید هوشیاری در مغز ما توجه دارد.
"هریس" می‌گوید: ما احساس می‌کنیم که تحقیق ما بینش مهمی در رابطه بین فعالیت مغز و سطح آگاهی و هوشیاری داشته باشد و این مطالعه اولین قدم کوچک در این مسیر است.
این مطالعه جدید در مجله Science Reports منتشر شده است.


منبع:
ایسنا