اخبار
دوشنبه، 29 آبان 1396
 450 هزار بی‌سواد امسال در مسیر سوادآموزی قرار می گیرند

450 هزار بی‌سواد امسال در مسیر سوادآموزی قرار می گیرند


    تهران- ایرنا- رئیس سازمان نهضت سوادآموزی از زیر پوشش قرار گرفتن 450 هزار نفر بی‌سواد در سال 96 خبر داد.

 

علی باقرزاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا اظهار کرد: براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 95 مرکز آمار ایران که در اختیار سازمان نهضت سوادآموزی قرار داده شد از جمعیت 54 میلیونی کشور در گروه سنی 10 تا 49 سال، تعداد دو میلیون و 692 هزار نفر (معادل 5.2 درصد)، بی‌سواد هستند.
وی با توضیح اینکه بی‌سواد به شخصی اطلاق می شود که نمی تواند بخواند و بنویسد، افزود: طبق برآوردهای به عمل آمده از سوی کارشناسان سازمان نهضت سوادآموزی، حدود یک سوم این جمعیت، دچار معلولیت ذهنی و آموزش ناپذیرند و به همین دلیل اصلا به مدرسه نرفته اند.
باقرزاده اظهار کرد: حدود یک سوم جمعیت بیسواد در کشور را اتباع خارجی تشکیل می دهند و مابقی هم از هموطنان آموزش پذیر هستند که باید به آنان آموزش های سوادآموزی ارائه شود.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور افزود: براساس آمارهای اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران، سازمان نهضت سواد آموزی در سال 95 طی برنامه ریزی های انجام شده، تعداد 482 هزار نفر را زیر پوشش قرار داده که این رقم 15 درصد بیش از توافقی بود که با دولت انجام شد.
** پوشش 420 هزار بی‌سواد در سال 95
وی با بیان اینکه رقم توافق شده با دولت در سال گذشته برای مقابله با بی‌سوادی حدود 420 هزار نفر بود، اظهار کرد: از تعداد 482 هزار نفری که در سال 95 زیر پوشش سازمان نهضت سوادآموزی قرار گرفتند 24 هزار نفر اتباع خارجی بودند.
باقرزاده گفت: از این مجموع سوادآموزان اتباع خارجی، آموزش حدود دو هزار و 300 نفر با مشارکت دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در تهران و هزار و 200 نفر با مشارکت کشور نروژ تحت پروژه NRC، انجام شد.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه عمده جمعیت سوادآموزان اتباع خارجی متعلق به کشور افغانستان است، اظهار کرد: از تعداد 24 هزار اتباع خارجی تحت پوشش نهضت سوادآموزی، 95 درصد متعلق به افغانستان و مابقی از کشورهای عراق و پاکستان هستند.
وی با بیان اینکه بیشتر مواقع نیمه دوم از سال زمینه جذب بی‌سوادان است، افزود: امسال طبق توافق با دولت 450 هزار نفر بی‌سواد جذب خواهد شد و تاکنون 261هزار و 500 نفر در سراسر کشور، معادل 64 درصد با تعهد دولت، زیر پوشش نهضت سوادآموزی درآمده اند.
باقرزاده گفت: تا پایان امسال بیش از صد درصد تعهد سازمان برای پذیرش سوادآموزان انجام خواهد پذیرفت و از 261 هزار نفری که تاکنون زیر پوشش قرار داده شده اند، 243 هزار نفر ایرانی و 18هزار و 300 نفر اتباع خارجی هستند که با توجه به هدفگذاری در پوشش اتباع خارجی می توان گفت در این خصوص عملکرد مناسبی برای سازمان نهضت سوادآموزی به شمار می رود.
وی اظهار داشت: در سال 96، از تعداد 18 هزار و 300 نفر اتباع خارجی، برای آموزش حدود 11 هزار و 300 نفر آنان را سازمان نهضت سوادآموزی از اعتبارات دولتی هزینه می کند و چهار هزار و 600 نفر از سوی پروژه NRC و دو هزار و 300 نفر هم با مشارکت دفتر نمایندگی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ، انجام می پذیرد.
**گروه های هدف 10 تا 50 ساله
باقرزاده در خصوص گروههای سنی 10 تا 50 سال که در امسال و تا زمان مخابره خبر، زیر پوشش سوادآموزی قرار داده شده اند گفت: 16هزار و 709 نفر این افراد در رده سنی 10 تا 19 سال و شامل کودکان و نوجوانی هستند که سال گذشته از تحصیل بازماندند و امسال جذب نهضت سوادآموزی شدند.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور ادامه داد: حدود 50 هزار نفر بین 20 تا 29 سال و مابقی از 30 تا 50 سال، سن دارند.
وی با بیان اینکه نهضت سوادآموزی به طور ویژه برای زیر پوشش قرار دادن گروههای خاص افزایش سن لحاظ کرده است، افزود: برای افرادی که در زندانها هستند با 15 سال تخفیف از 10 تا 65 سال، مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) افراد 10 تا 60 سال و همچنین در پروژه ای با وزارت جهاد کشاورزی برای سوادآموزی کشاورز 10 تا 60 سال، به توافق رسیدیم.
باقرزاده افزود: در این راستا با انجمن حامی (انجمن حمایت از زنان پناهنده)، اجرای طرح سواد آموزی یک هزار نفر بی‌سواد که عمدتا کودکان زیر 17 سال هستند در پنج استان کشور به عنوان یک مدل در حال اجراست.
** آموزش مهارتهای کامپیوتر همزمان با سوادآموزی
وی گفت: طرح مشترک با بنیاد «آی سی دی ال» در تمام استانهای کشور در حال اجراست که در این رابطه همزمان با سوادآموزی، مهارت های آی سی دی ال (مهارت هفت گانه در زمینه کامپیوتر) هم در سطح مبتدی به سوادآموزان آموزش داده می شود و برای این امر تعداد پنج هزار و 400 نفر هدفگذاری شده که در استانها به عنوان یک پروژه آزمایشی در حال انجام است.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی گفت: آموزش تبلت از طریق آزمایشی و پژوهشی تاکنون برای 10 نفر انجام شد و نرم افزار آن برای کاربرد در موبایل و تبلت تولید و برای سال آینده هدفگذاری شده تا تعداد بیشتری را زیر پوشش این روش قرار دهیم.
باقرزاده افزود: کتابخوانی مبتنی بر تبلت هم در پنج استان و برای تعداد 50 نفر در حال اجراست و نسخه نرم افزاری آن به صورت کاربردی و برای برنامه ریزی سوادآموزان کاملا مهیا شده تا ضمن آموزش، برنامه های عملی را در این نسخه به کار برند.
وی خاطرنشان کرد: 214 مرکز یادگیری محلی برای مهارت آموزی در زمینه های مختلف همچون حقوق شهروندی، سبک زندگی، توانایی های شخصی و کسب و کار در کشور اختصاص داده شده و در این مراکز بیش از 200 ساعت برای آموزش سوادآموزان برنامه ریزی شده که تاکنون تعداد 18هزار نفر در این مراکز ثبت نام کرده اند که عمدتا سوادآموز و یا افراد کم سواد هستند و سعی شده تا از ظرفیت های موجود اعم از کارشناسان و دست اندرکاران در محل، برای آموزش این افراد استفاده شود.
**جذب اعتبارات دولتی
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در خصوص اعتبارات این سازمان گفت: سازمان نهضت سواد آموزی از جمله دستگاههای اجرایی است که مجری بودجه ریزی عملیاتی است و دولت در قبال عملیاتی که از سوی دستگاه مجری انجام می شود، متعهد شده بودجه آن را پرداخت کند و سازمان نهضت سواد آموزی از سه سال پیش در این ردیف از بودجه ریزی قرار گرفت.
باقرزاده با بیان اینکه از سه سال گذشته سازمان برنامه و بودجه نسبت به تعهدی که به نهضت سوادآموزی داشته ، متاسفانه به درستی عمل نکرده است ، اظهار داشت: در سال 94 نهضت سواد آموزی در حالی که 387 هزار نفر تعهد داشت موفق شد 512 هزار نفر در این سال جذب کند و رقمی حدود 32 درصد بیشتر نسبت به تعهد خود عملکرد نشان می دهد.
وی گفت: سازمان برنامه و بودجه کشور متعهد شده بود در این رابطه مبلغ 259 میلیارد تومان بودجه اختصاص دهد در صورتی که از این رقم تنها مبلغ 168 میلیارد تومان به سازمان نهضت سوادآموزی پرداخت کرد که 35 درصد کمتر از تعهدات خود بود.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی با بیان اینکه به دلیل کمبود اعتبارات، آموزش دهنده ها حقوق خود را دیرتر دریافت کردند، افزود: سال 95 سازمان نهضت سوادآموزی متعهد به آموزش تعداد 420 هزار نفر شد و در همین راستا موفق به جذب 482 هزار نفر شده و 15 درصد از تعهد خود بیشتر عملکرد داشتیم.
باقر زاده گفت: دولت در سال 95 متعهد به پرداخت 276 میلیارد تومان به سازمان نهضت سواد آموزی شده بود اما رقمی که دریافت شد مبلغ 178 میلیارد تومان بود و 35 درصد کمتر از رقم تعهد دولت به سازمان است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی گفت: در سال 96 برای تعداد 450 هزار نفر سوادآموز متعهد شده ایم که تا این لحظه موفق به جذب تعداد 261 هزار نفر معادل 58 درصد تعهد سازمانی شده ایم و دولت نیز تا این زمان مبلغ 132 میلیارد تومان به سازمان پرداخت کرده که معادل 25 درصد از مبلغ تعهدات است.
وی با بیان اینکه اگر این رویه ادامه پیدا کند احتمالا در سال 97 برای پرداخت بدهی به آموزشیاران هیچ فعالیت جذب صورت نخواهد پذیرفت، اظهار کرد: آموزش دهنده ها در سخت ترین شرایط و طی 9 ماه تلاش کرده اند و منصفانه نیست در پرداخت دستمزد آنان اینگونه عمل کنیم.
باقرزاده گفت: عدم پرداخت به موقع دستمزد آموزشیاران، کیفیت آموزش را پائین خواهد آورد و ادامه این رویه موجب خواهد شد تا سازمان نهضت سوادآموزی برخی فعالیت های خود را در سال آینده تعطیل کند و یا کاهش دهد تا به پرداخت معوقات این افراد بپردازد.
**مشارکت دستگاهها برای مبارزه با بی‌سوادی
وی نسبت به استفاده از منابع جدید برای مشارکت در امر آموزش افراد بی‌سواد، اظهار کرد: مشارکت دستگاهها و یا نهادهای مردمی در امر سوادآموزی تنها بخشی و یا حتی الامکان 50 درصد هزینه ها را پوشش خواهد داد و مابقی برعهده سازمان نهضت سوادآموزی است و در کل مشارکت دیگر نهادها به هیچ وجه پاسخگوی نیازهای این سازمان نخواهد بود و در این رابطه سازمان برنامه و بودجه و یا دولت باید تصمیم جدیدی برای حل این مشکل، اتخاذ کنند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در پاسخ به این سوال که دیگر دستگاه ها چگونه و به چه نحو می توانند برای امر مبارزه با بیسوادی در کنار سازمان نهضت سوادآموزی قرار گیرند، افزود: دولت تمامی بودجه امر مبارزه با بی‌سوادی را در برنامه های نهضت سوادآموزی خلاصه کرده و چنانچه این سازمان و یا نهادها بخواهند در این امر مشارکت کنند، حضور آنان جنبه مکمل و مشوق دارد.
باقرزاده گفت: در شرایط فعلی چنانچه بخواهیم دو سوم از مجموع دو میلیون و 700 هزار نفر آموزش پذیر 10 تا 49 سال در کشور را که رقمی معادل یک میلیون و 800 هزار نفر شامل می شود، سالیانه برای 300 هزار نفر برنامه آموزش درنظر بگیریم، مدت 6 سال برای آن باید وقت صرف کرد و این درحالیست که طی این مدت به آمار افراد نیازمند آموزش، اضافه نشود.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی گفت: چنانچه دولت بخواهد بی‌سوادی در کشور ریشه کن شود باید برای آموزش سالیانه 600 هزار نفر برنامه ریزی کند که در مجموع جمعیت یک میلیون و 800 هزار نفری، سه سال زمان لازم است و این در صورتی تحقق خواهد یافت که بودجه آن نیز تامین و پرداخت شود.
**نهضت سوادآموزی جلوتر از تعهدات دولتی
وی گفت: سازمان نهضت سواد آموزی طی چهارسال گذشته همیشه بیشتر از بودجه تخصیص یافته عمل کرده است به نحوی که طبق آمار در سال 93 افزون بر109 درصد، سال 94 حدود 132 درصد و سال 95 نیز حدود 115 درصد فعالیت این سازمان بوده است.
باقرزاده اظهار کرد: بخشی از کسری بودجه ها را طی این سالها از محل صرفه جویی از منابع داخلی پیش بینی و پائین آورده ایم از آن جمله هزینه تولید و چاپ کتاب، نظارت و کنترل، برون سپاری و بسیاری کارهای دیگر انجام گرفته و این کاهش ها فقط در حد افزایش عملکرد سازمان است و صد درصدی نیز متوجه تعهد دولت نمی شود.


منبع:
ایرنا