شماره: 2874
1393/07/21
برنامه‌ریزی برای آزمون‌های مبتکران
برنامه‌ریزی برای آزمون‌های مبتکران

 

مصیبت‌های آزمون - جدی نگرفتن آزمون‌ها

چگونه از آزمون‌های آزمایشی غول نسازیم؟!
هم زمان با شروع سال تحصیلی، آزمون‌های آزمایشی هر 2 یا 3 هفته یک‌بار به برنامه‌های دانش‌آموزان اضافه می‌شود. هدف از این آزمون‌ها تنها سنجش و قرار گرفتن دانش‌آموز در شرایط آزمون‌های تستی است اما امان از روزی که از این ابزار مفید استفاده غلط شود. استرس، ترس از آزمون دادن و کارنامه گرفتن، بیخیالی طی کردن و مشکلاتی از این دست حاصل افراط و تفریط در نگرش صحیح به آزمون‌های آزمایشی است. با ما همراه باشید تا بتوانید دید درستی نسبت به آزمون‌های آزمایشی داشته باشید و برنامه‌ریزی صحیحی انجام دهید.

خیلی از بچه‌ها فقط در کنکورهای آزمایشی ثبت نام می‌کنند اما فعالیت زیادی برایش انجام نمی‌دهند. آن‌ها فکر می‌کنند همین که در آزمون‌ها شرکت کنند برای موفقیت کافی است. شاید به نظر مسخره بیاید ولی واقعیتی است که خیلی‌ها گرفتارش هستند. همه می‌دانیم شرکت در این یا آن آزمون به تنهایی کمکی نمی‌کند. باید نسبت به آزمون‌ها حساس و جدی باشید تا بتوانید بر آن‌ها متمرکز شوید و به عنوان یک ابزار آزمایشی از آن‌ها حداکثر بهره را ببرید.

جدی نگرفتن آزمون‌ها علایمی دارد:
• برای رسیدن به برنامه آزمون‌ها تلاش جدی نمی‌کنید.
• درس خواندن برای آزمون را دیر شروع می‌کنید.
• تصادفی در جلسات آزمون‌ها شرکت می‌کنید. تازه وقتی می‌بینید به طور کامل به برنامه و بودجه آزمون نرسیده‌اید بهترین گزینه را غیبت در جلسه آزمون می‌بینید. در اصل عادت کرده‌اید یک در میان در جلسات غیبت کنید.
• سوال‌ها را شانسی جواب می‌دهید
• وسط آزمون به بهانه‌های گوناگون از جلسه خارج می‌شوید. در صورتی که در امتحانات حساسی مثل کنکور سراسری چنین رفتاری ندارید و حتی به زور هم شده سر جایتان می‌نشینید.
• اشتیاقی برای گرفتن کارنامه و نتیجه آزمون‌ها در اسرع وقت ندارید.
• نتایج آزمون را با حوصله، دقت و به موقع تحلیل و ارزیابی نمی‌کنید.
• این علامت‌ها نشان می‌دهد آزمون‌ها را جدی نگرفته‌اید. وقتی جدی نباشید، سرعت و تمرکزتان در جلسه کمتر می‌شود. در این صورت ارزیابی و تحلیل از نتایج آزمون‌تان هم منجر به تغییر در عملکرد و رفتارتان نمی‌شود.
حالا بگویید آزمون‌ها چه اندازه برایتان جدی و مهم هستند.

بزرگ کردن بیش از حد آزمون
جدی بودن آزمون به این معنا نیست که باید مقدم بر برنامه‌های مدرسه باشند. بسیاری از دانش‌آموزان، چنان آزمون‌ها را در اولویت قرار می‌دهند که مدرسه را فراموش می‌کنند. اگر برنامه آزمون جلوتر از برنامه رسمی مدرسه باشد تلاش عجیب و غریبی دارند تا مباحث را جلوتر از معلم بیاموزند. و اگر برنامه آزمون عقب‌تر از برنامه مدرسه باشد مدرسه را رها می‌کنند و خود را با آزمون‌ها هماهنگ می‌کنند. در ضمن منظورمان از جدی بودن آزمون‌ها هم این نیست که به آن به اندازه کنکور سراسری بار بدهید یا آن‌ها را با کنکور اصلی یکی بگیرید. در این صورت اگر در یکی از آزمون‌ها نتیجه دل خواه‌تان را نگیرید فرو می‌پاشید و حال و احوالتان دگرگون می‌شود. نسبت دادن نتیجه کنکورهای آزمایشی به کنکور سراسری هرطور که حسابش کنید کار نادرستی است. چرا که اضطراب‌زا است و پایه علمی ندارد.
بارها گفته‌ایم هیچ آزمونی از جهت شرایط روانی و جامعه آزمون دهندگان نمی‌تواند شبیه کنکور باشد. حتی اگر همه سوال‌هایش شبیه کنکور سراسری باشد. پس چرا باید از نظر روانی این حساسیت را ایجاد کنیم و اسیرآن شویم. حساس شدن به آزمون تنها گریبان داوطلبان و دانش‌آموزان را نمی‌گیرد بلکه سراغ معلمان هم می‌رود. در برخی مدارس آزمون‌ها را انقدر برجسته می‌کنند که معلمان هم برای پاسخگویی بهتر دانش‌آموزان در آزمون‌ها مجبور می‌شوند مسیر آموزشی‌شان را تغییر دهند. طوری که دانش‌آموزان تسلط همه جانبه بدست نمی‌آورند.

افت‌های مقطعی در آزمون‌ها
تا به حال هیچ داوطلبی نبوده که نمره‌هایش در آزمون‌های آزمایشی بالا و پایین نشده باشد. نوسانات نمره ممکن است مربوط به یک یا چند درس یا نتیجه کلی آزمون باشد.
اگر این نوسانات مربوط به یک یا چند درس باشد به دنبا دلیلش باشید. ببینید قضیه مربوط به آمادگی و سواد است یا بی‌تجربگی و بد عمل کردن یا غیر متعارف بودن سوال‌ها؟ این مورد آخر مسئله بزرگی است به خصوص در کشور ما که بیشتر طراحان آزمون‌های آزمایشی حرفه‌ای هستند!!!
به هر حال با خونسردی علت این نوسانات را پیدا و برایشان برنامه‌ریزی کنید. فقط یادتان باشد نوسانات نمره در یک یا چند درس چیزی نیست که بخواهید نگرانش باشید، چه برسد به آن که برایش سوگواری کنید. کافی است به جای نگرانی کمی در آن درس‌ها هوشیارتر باشید.
اما اگر نتیجه کلی آزمون‌تان یعنی تراز و رتبه با او پایین شد، موضوع کمی حساس‌تر می‌شود. البته اگر زیاد تکرار نشود نگران کننده نیست. حتی رتبه‌های برتر هم گاهی دچار آن می‌شوند. مهم این است که در مجموع خوب رفتار کنید. فکر نکنید باید در هر آزمون نسبت به آزمون قبل جهش وار پیشرفت داشته باشید. اگر نگاهی به کارنامه‌های رتبه‌های برتر بی‌اندازید می‌بینید معمولا در هر آزمون رشد 2 تا 6 درصدی داشته‌اند. جهش و پرشی در کار نبوده است. اگر نوسانات تراز و رتبه‌تان زیاد بود، کمی برنامه‌ریزیتان را دقیق‌تر کرده و مشکل را آن جا حل کنید.
دو موقعیت دیگر هم هست که ممکن است از نتایج آزمون‌تان راضی نباشید. کی در اولین آزمون و دیگری در آزمون‌های که حجم مطالبشان زیاد ومتراکم است. یعنی آزمون‌هایی که حالت دوره و جمع‌بندی دارند.
گاهی افت مقطعی نمره هنگامی روی می‌دهد که از آزمون یک موسسه به آزمون موسسه دیگر مهاجرت می‌کنید. در این جا ممکن است با افت شدید نمره روبرو شوید. چون هنوز به تیپ و روال سوال‌های آزمون جدید آشنا نشده‌اید قلقل زمان‌بندی آزمون دستتان نیامده و بر مطالب و دروس تسلط همه جانبه ندارید. با افت نمره دست و پایتان را گم نکنید. با خودتان و دیگران کلنجار نروید. برای بررسی مشکل نزد یک مشاور بروید.

بهروز فمی تفرشی (پیروز)


 

حق انتشار محفوظ است ©