شماره: 33785
1399/03/17
كاهش استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحانات با تغذیه مناسب
كاهش استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحانات با تغذیه مناسب

دانش آموزان با رعایت تغذیه مناسب نه تنها در ایام برگزاری امتحانات بلكه در سایر فصول سال می توانند یادگیری و قدرت تمركز خود را افزایش داده و شاهد كاهش استرس و اضطراب ناشی از برگزاری امتحانات باشند.
براساس این گزارش، راه های متفاوتی برای جلوگیری از استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحان وجود دارد كه یكی از موثرترین آن ها، داشتن تغذیه و رژیم غذایی مناسب است. 
غذاهای سرشار از كربوهیدرات مثل برنج، ماكارونی، سیب زمینی پخته، عدسی، لوبیا و نان نه تنها انرژی كافی در طول روز را برای ما فراهم می كنند بلكه ایمنی بدن را افزایش داده و از ایجاد استرس جلوگیری می كنند. 


دانشمندان عقیده دارند كه

خوردن غذاهای با فیبر بالا باعث می شود مغز سرتونین بیشتری تولید كند كه این هورمون سبب آرامش و كاهش استرس می شود.
هم چنین مصرف میوه و سبزیجات مثل هویج، كرفس، كاهو، اسفناج، سیب، انگور و مركبات هم خوب هضم می شوند و هم سالم هستند با مصرف این مواد كه سرشار از آنتی اكسیدان هستند، ایمنی بدن افزایش یافته و مانع از ضعیف شدن و افـزایش استرس می شوند.
در بین این موارد هویج با داشتن بتاكاروتن و مقدار زیادی ویتامین C از جمله مواد ضداسترس است كه قدرت تمركز را افزایش می دهد. 
انواع مغزها و آجیل از جمله بادام سرشار از ویتامین E است كه تقویت كننده سیستم ایمنی بدن است. ویتامین B نیز به افزایش مقاومت بدن در برابر استرس كمك می كند.  بادام، پسته و گردو، شدت ضــربان قلب را هنگام استرس كاهش می دهند و هم چنین از افزایش فشار خون به هنگام استرس جلوگیری می كنند. 
از لبنیات نیز مثل ماست و شیر نباید غافل شد چرا كه شیر كم چرب در كــاهش استرس نقش موثری دارد.
شیر به دلیل داشتن كلسیم باعث كاهش انقباض ماهیچه ای و تسكین و آرامش بدن در هنگام اضطراب می شود
بنابراین برای یك صبحانه كامل شیر در كنار غلات بسیار مناسب است.
مصرف كم مایعات می تواند سبب سر درد و عدم تمركز شود براین اساس بهترین نوشیدنی آب است.  برای كاهش استرس از مصرف زیاد نوشیدنی های كافئین دار مثل قهوه و چای و نوشابه خودداری شود.
غذاهای حاوی پروتئین میزان یادگیری را افزایش می‌دهند و زمینه لازم برای ارتباط بین سلول های مغز را فراهم می‌ كنند.
از سوی دیگر كربوهیدرات ها، انرژی بخش هستند، اما اگر به مقدار زیاد و بدون پروتئین كافی مصرف شوند، سبب خواب آلودگی می‌شوند.  
متخصصین تغذیه به دانش آموزان توصیه می کنند: در ایام امتحانات از مصرف غذاهای چرب و سرشار از ادویه پرهیز كنند زیرا مصرف این نوع مواد غذایی سبب تنبلی و خواب آلودگی می شود. 
هم چنین توجه به اینکه  تغذیه در ایام امتحانات بسیار حایز اهمیت است هرچند فرد هنگام درس خواندن نیاز به انرژی بیشتری ندارد اما غذای مناسب برای افزایش یادگیری و تمركز فرد ضروری است. 
دانش آموزان در طول امتحانات باید طوری مواد مورد نیاز بدن خود را فراهم كنند كه سریع تر و مناسب تر بیاندیشند و حافظه قوی تری برای دریافت مطالب داشته باشند بر این اساس باید از خوردن غذاهایی كه سبب خواب آلودگی می شود، پرهیز كنند.  
خوبست بدانیم: برخلاف تصور بسیاری از والدین كه خوردن غذاهای چرب و سرشار از روغن را برای دانش آموزان مناسب می دانند مصرف این نوع مواد غذایی برای تقویت ذهن و بدن مناسب نیست.  مصرف غذاهای سرخ شده و غنی از روغن، فرد را تنبل و بی حال كرده زیرا معده برای هضم غذا به زمان زیادی نیاز دارد براین اساس باید از مصرف این نوع غذاها قبل از امتحان پرهیز كرد. 
وعده های كوچك و سبك در طول روز برای دانش آموزان در ایام امتحان بسیار مناسب است براین اساس توصیه می شود تا دانش آموزان به ویژه دبستانی ها در طول روز پنج وعده غذایی مصرف كنند یعنی تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم آن را كاهش دهند.
آن ها می توانند از وعده های غذایی از جمله، شیر، انواع مغزها مثل فندوق، بادام و گردو، عسل و شیر استفاده كنند. 
والدین می توانند بادام را در طول شب خیس كرده و صبح پوست آن را كنده همراه با شیر و عسل به فرزندانشان در ایام امتحان بخورانند چرا كه این ماده غذایی قدرت حافظه و یادگیری را افزایش می دهد البته سیب همراه با عسل و شیر نیز این خاصیت را دارد. 
همچنین به دانش آموزان توصیه می شود برای كاهش استرس در ایام امتحان هفته ای دو بار خوراك دریایی استفاده كرده چرا كه این نوع مواد غذایی، استرس را كاهش می دهد.
استرس از مسایل آزاردهنده در ایام امتحان دانش آموزان است لذا دانش آموزانی كه ایمنی كامل را نداشته و از نظر جسمی ضعیف تر باشند، استرس آن ها بیشتر است. در كنار مصرف مواد غذایی دریایی، مصرف، سیب، آلو، انجیر، خرما و گریپ فروت توصیه می شود. 
 در خصوص مشكل عدم تمركز در امتحان نیز باید خاطر نشان شود: دانش آموزانی که با این مسئله دست به گریبانند باید از لحاظ كم خونی بررسی شوند، دختر خانم ها به خصوص باید در منابع غذایی خود غذای آهن دار مصرف نظیر غلات، حبوبات و انواع گوشت و در صورت كم خونی زیاد ضمن مراجعه به پزشك، قرص آهن مصرف كنند.

منبع: تبیان

حق انتشار محفوظ است ©