شماره: 14042
1394/07/29
گام جدید محققان ایرانی برای درمان آلزایمر
گام جدید محققان ایرانی برای درمان آلزایمر

محققان دانشگاه امیرکبیر با استفاده از نوعی پلیمر و نانو لوله های کربنی روش غیر سمی برای تمایز سلول های مغز استخوان به سمت سلول های عصبی برای درمان بیماریهای عصبی ارائه دادند.

 

به گزارش خبرگزاری مهر، مریم مهدی زاده عمرانی، مجری طرح و دانشجو دکتری دانشگاه صنعتی امیرکبیر اجرای این طرح را در قالب پروژه یایان نامه دوره کارشناسی ارشد دانست و گفت: این پروژه با عنوان تمایز سلول های مغز استخوان به سمت سلول های نورون بر بستر «پلی کاپرولاکتون PCL»کربن نانو لوله «CNTs» اجرایی شد.
وی «پلی کاپرولاکتون» را نوعی پلیمر دانست و اظهار داشت: در این مطالعات این پلیمر به صورت پوششی برروی بستری از نانو لوله های کربنی مورد استفاده قرار گرفت که این نانو لوله ها با استفاده از روش رسوب دهی شیمیایی فاز بخار بهبود یافته با پلاسما «PECVD» بر روی لایه سیلیکونی به صورت عمودی و منظم رشد داده شده اند.
مهدی زاده هدف از اجرای این طرح را تولید سلول های عصبی ذکر کرد و یادآور شد: در بیماریهایی چون آلزایمر سلول های نورون از بین می رود و در این مطالعات به دنبال راهکارهایی برای بازتولید و جایگزینی این سلول ها از سلول های بدن خود فرد بودیم.
مجری طرح سلول استفاده شده در این مطالعات را سلول مغز استخوان دانست و خاطر نشان کرد: یکی از سلول هایی که در دسترس داریم و ارزان قیمت است و همچنین توانمندی تمایز و تبدیل به سایر رده های سلولی را دارد، ‌سلول های مغز استخوان است از این رو در این مطالعات از این سلول ها استفاده شد و با استفاده از روش ها و فاکتورهای شیمیایی در مدت ۴۸ ساعت توانستیم سلول های مغز استخوان را به سلول های نورون تمایز دهیم.
وی با تاکید بر این که تمایز سلولی بر بستر نانو لوله های کربنی صورت گرفت، یادآور شد: نانو لوله های کربنی دارای هدایت الکتریکی است از این رو این خاصیت می تواند در تمایز سلولی به سمت نورون تاثیر مثبت ایفا کند. 
مهدی زاده زیست سازگاری را از مزایای پلی کاپرولاکتون دانست و گفت: در مطالعات گذشته زیست سازگاری این مواد اثبات شده بود و ضمن‌آن که این مواد سمیت سلولی نخواهد شد.
وی با اشاره به استفاده  از کربن نانو لوله ها بیان کرد: در مطالعات مشابه از این نانو لوله ها در تحقیقات استفاده شد ولی معایبی داشت که در این مطالعات تلاش کردیم تا این ایرادات را کمتر کنیم.
این محقق با تاکید بر این که اجرای این تحقیقات در فاز آزمایشگاهی بوده است، یادآور شد: در این مطالعات موفق شدیم در فاز آزمایشگاهی سلول ها را به سمت سلول های عصبی تمایز دهیم.
وی با اشاره به اهمیت این دستاورد ادامه داد: با توسعه این روش می توان به عنوان راهکاری برای جایگزینی سلول های نورون آسیب دیده در بیماری های عصبی استفاده کرد و به دنبال آن در زمینه درمان بیماری های عصبی چون آلزایمر مطرح شود.

منبع: مهر

 

حق انتشار محفوظ است ©