اخبار
ﺳﻪشنبه، 14 مهر 1394
کاهش شاخه‌ها و رشته‌های تحصیلی در مقطع متوسطه دوم از سال آینده

کاهش شاخه‌ها و رشته‌های تحصیلی در مقطع متوسطه دوم از سال آینده

رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کشور از کاهش شاخه‌ها و رشته‌های تحصیلی در متوسطه دوم به خصوص در فنی و حرفه‌ای و کار و دانش از سال آینده خبر داد و جزئیات آن را اعلام کرد.

 

به گزارش خبرنگار «آموزش و پرورش» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام و المسلمین محی الدین بهرام محمدیان در نشستی خبری ضمن تبریک ایام ذی الحجه اظهار کرد: در عین حال از بروز فاجعه منا که شاید تا سالهای طولانی تلخی و مرارت آن باقی بماند متاسف هستیم. نباید این فاجعه را فراموش کرد و در مناسبت‌های مختلف لازم است یاد جان باختگان این حادثه گرامی داشته شود تا مشخص شود که چه جنایتی توسط سران بی کفایت کشور عربستان اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: در سال تحصیلی 94-95، 29 عنوان کتاب جدید التالیف در پایه‌های پنجم و نهم تولید کردیم که با اجزای بسته‌های آموزشی نظیر نرم‌افزار و فیلم آموزشی همراه بود. همچنین 100 عنوان لوح فشرده برای پایه‌های مختلف تحصیلی و کتاب گویا برای درس‌های زبان انگلیسی، زبان عربی و قرآن تولید کردیم.
وی با بیان اینکه همه ساله نزدیک به 100 میلیون جلد کتاب درسی منتشر می‌کنیم گفت: امسال تیراژ کتاب درسی 130 میلیون جلد بود اما ابتکار جدیدی که در توزیع کتاب به کار گرفته شد، فروش اینترنتی کتاب‌ها برای مقطع پیش دانشگاهی و همچنین مقطع ابتدایی و پیش دانشگاهی در شهر تهران بود و با کمترین مشکل انجام شد که نشان داد شهروندان ما آمادگی لازم برای ایجاد دولت و شهروند الکترونیک دارند.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی با بیان اینکه امسال تمام کتب درسی به صورت PDF‌بر روی سامانه رشد،‌ دفتر تالیف و اداره کل چاپ و توزیع منتشر شد گفت: علاوه بر چاپ مجلات رشد، کتابنامه رشد که فهرستی از کتب مناسب،‌ مجاز و استاندارد برای دانش آموزان است نیز معرفی شد و در سطح مدارس به صورت کاغذی و الکترونیک توزیع شد تا مدیران بتوانند با استفاده از این کتابنامه کتابهای مفید را به دانش آموزان معرفی و همچنین کتابخانه‌های مدرسه‌ای را تجهیز کنند.
محمدیان همچنین از توزیع رایگان بسته‌های آموزشی معلمان با عنوان برفراز آسمان در سطح استان‌ها برای پایه‌های پنجم و نهم خبر داد و گفت: سال گذشته وعده ایجاد باشگاه معلمان مولف را داده بودیم که اکنون این باشگاه فعال شده و عضو گیری می‌کند تا معلمان صاحب قلم را شناسایی کند. این باشگاه در سه مرحله اموری را پیگیری می‌کند. در مرحله نخست کتابهای معلمان مولف برای استفاده در شهر و استان خودشان چاپ و توزیع می‌شود. در فاز دوم کتابها در سطح ملی پخش می‌شوند و در فاز سوم از این معلمان مولف به عنوان مولفان کتاب درسی دعوت خواهیم کرد.
وی افزود: وعده دومی که سال گذشته داده بودیم تولید کتب الکترونیک درسی برای مدرسه الکترونیک بود. دو سال قبل این اقدام در برخی استانها آغاز شد اما اکنون در همه استانها قابلیت اجرایی دارد. این کار با نظارت و حمایت سازمان و از طریق بخشهای غیر دولتی اتفاق می‌افتد.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به اعلام برنامه‌های آتی این سازمان نیز پرداخت و گفت: در سال تحصیلی 95-96 که تغییرات برنامه درس ملی به پایه دهم می‌رسد به دنبال آن هستیم که شاخه‌ها و رشته‌های تحصیلی در مقطع متوسطه دوم مخصوصا فنی و حرفه‌ای و کار و دانش کاهش پیدا کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بین 240 تا 270 رشته در شاخه کاردانش داریم که همگی مبتنی بر شغل هستند گفت: مطالعات ما نشان می‌دهد عمر برخی از این رشته‌ها چهار تا پنج سال است و تا دانش آموز وارد امر تحصیل در یک رشته می‌شود پس از فارغ التحصیلی آن رشته منقرض شده است و دیگر کارایی ندارد.
محمدیان ادامه داد: می‌خواهیم رشته‌ها را متمرکز کنیم تا به صورت طیفی از مهارت‌ها ارائه شود. در این صورت برخی رشته‌ها ادغام خواهد شد. در حال حاضر حدود 30 درصد از دانش آموزان رشته فنی و حرفه‌ای و کار و دانش به رشته حسابداری می‌روند. حدود 30 درصد رشته کامپیوتر را انتخاب می‌کنند و 25 درصد به رشته نقشه کشی می‌روند و حدود 15 تا 16 درصد هستند که در رشته‌های دیگری چون مکانیک، چوب و غیره تحصیل می‌کنند که بازار کار در اینها اغلب اشباع شده است.
معاون پژوهشی وزیر آموزش و پرورش ضمن تاکید بر اینکه باید یک آمایش سرزمینی در این خصوص صورت پذیرد گفت: طرح ساماندهی رشته‌های تحصیلی در فرایند تحصیل قرار دارد و بر اساس آن از سال آینده در پایه دهم سه شاخه علوم پایه،‌ فنی و مهارتی و علوم انسانی را خواهیم داشت که اگر دانش آموزان رشته فنی و مهارتی را انتخاب کنند در پایه یازدهم می‌توانند در رشته‌هایی با چهار زمینه صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر تحصیل کنند.
وی ادامه داد: با این وجود کار ما در سال جاری برای تدوین کتب درسی چهار برابر می‌شود. امسال 29 عنوان کتاب جدید التالیف داشتیم اما برای سال آینده باید حداقل 120 عنوان کتاب تولید کنیم و نیازمند برنامه‌ریزی‌های جانبی و استفاده از امکانات بیرون از سازمان هستیم. مطالعات درباره رشته‌ها و شاخه‌های تحصیلی جدید در طرح ساماندهی انجام شده،‌ عناوین دروس مشخص شده و درخواستم از وزیر آموزش و پرورش این است که فرایندها در شورای عالی آموزش و پرورش تسریع شوند.
محمدیان با بیان اینکه اکنون 600 عنوان درسی در مقطع فنی و حرفه‌ای داریم و متاسفانه شاخه فنی و حرفه‌ای کتاب محور شده است گفت: بحث اساسی ما در خصوص پایه دهم در سال آینده این است که رشته‌ها و توسعه آنها متناسب با امکانات اتفاق بیفتد اکنون در شهرستان‌ها در بسیاری از هنرستان‌ها تجهیزات و امکانات لازم برای برخی رشته‌های مهارتی وجود ندارد و اغلب دانش آموزان به رشته‌هایی چون کامپیوتر و حسابداری می‌روند. با اجرای این طرح هدایت تحصیلی در دو مرحله یک بار در پایه نهم و یک بار در آخر پایه دهم انجام می‌شود.
به گزارش ایسنا، رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی استفاده از ظرفیت‌های پیش بینی شده برای خلق فرصت و موقعیت‌های یادگیری، یاددهی در برنامه درس ملی را دیگر برنامه پیش روی این سازمان دانست و گفت: از امسال مصمم هستیم که دلالت‌های برنامه درس ملی را به صورت حداکثری و جدی عملیاتی کنیم.
وی همچنین با بیان اینکه پس از سه سال رکود امسال هفتمین دوره جشنواره تولید محتوای الکترونیکی را برگزار خواهیم کرد، گفت: در آبان ماه نیز چهل و پنجمین جشنواره فیلم رشد برگزار می‌شود.
محمدیان بر ضرورت برنامه ریزی برای پوشش تحصیلی با کیفیت نیز تاکید کرد و گفت: در حال حاضر موفق شدیم کودکان لازم التعلیم را به صورت نسبی پوشش دهیم اما ضریب پوشش ما در متوسطه اول و دوم باید افزایش یابد. در تلاش هستیم از سال تحصیلی 94-95 افزایش کیفیت آموزش را در دوره ابتدایی و افزایش تحت پوشش را در متوسطه اول و دوم بالا ببریم.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در پاسخ به پرسشی درباره مصوبه اخیر شورای عالی آموزش و پرورش مبنی بر برگزاری امتحانات دانش آموزان در مدارس آموزش از راه دور که مدیر رسمی آموزش و پرورش دارند و احتمال افزایش نمره فروشی در این مدارس گفت: مصوبه قبلی شورای عالی آموزش پرورش اختلالاتی داشت و در جلسات اخیر به این نتیجه رسیدیم که مجوزی برای برگزاری امتحانات به مدارسی که مدیر دولتی دارند، ارائه شود.
محمدیان افزود: البته این موضوع جدیدی نیست و قبلا هم دانش آموزان چند مدرسه در یک مدرسه جمع می‌شدند و امتحان می‌دادند اما اکنون مجوز داده شده تا مراکزی که مدیر دولتی دارند بتوانند با تعداد کم هم آزمون برگزار کنند. مدیران دولتی در برابر مسئولیت خود پاسخگو هستند و اگر مشکلاتی هم به وجود بیاید باید جواب بدهند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره آمار 47 هزار مردودی در پایه اول ابتدایی به علت ارزشیابی توصیفی اظهار کرد: معتقدیم نظام آموزشی باید به صورت عام قابلیت انعطاف و پاسخگویی به نیاز دانش آموزان با استعدادهای متنوع را داشته باشد. اگر هم دانش آموزی دیر آموز است و در یادگیری و یاددهی مشکل دارد باید معلم و مربی به او کمک کند وگرنه با مردود کردن و انداختن تقصیر به گردن دانش آموز مشکلی حل نمی‌شود.
معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه مهر مردودی زدن بر پیشانی دانش آموز به هیچ وجه صحیح نیست گفت: اکنون در کارنامه ارزشیابی توصیفی عنوان مردودی قید نمی‌شود و می‌گویند دانش آموز نیاز به پشتیبانی و تلاش بیشتر دارد. بنابراین در سیستم اخیر عنوان مردودی را بر دانش آموزان نمی‌گذارند. دانش آموز چه دیر آموز باشد و چه استثنایی فرقی نمی‌کند و باید برنامه‌های آموزش و پرورش برای این دانش آموزان با جدیت بیشتری دنبال شود.

منبع: پانا