اخبار
یکشنبه، 12 مهر 1394
چگونه مطالعه كنيم تا خوب ياد بگيريم؟

چگونه مطالعه كنيم تا خوب ياد بگيريم؟


چرا با اينكه وقت مي گذاريم و مطالعه مي كنيم نتيجه مطلوب نمي گيريم ؟
آيا حافظه ما ضعيف است ؟
آيا روش مطالعه درست نيست ؟
آيا محل مطالعه ما شرايط لازم را ندارد ؟
آيا از نظر روحي و رواني مشكل داريم و يا عوامل ديگري مانع يادگيري ما مي شوند كه ما از چگونگي آن اطلاع نداريم ؟

در پاسخ به سوالات فوق بايد گفت حافظه هيچ كدام از انسان هاي سا لم ضعيف نيست .
تفاوت يك دانش آموز زرنگ با دانش آموز ديگر اين است كه (( تمركز ذهن ودقت)) اين دانش آموز بيشتر است . و به قولي دانش آموز معمولي مو را مي بيند و و دانش آموز تيز هوش پيچش مو را .
دانش آموزي كه از روي علاقه و انگيزه لازم رشته درسي را انتخاب كرده است بزرگترين قدم در مسير يادگيري در حد بالا را برداشته است ، زيرا علاقه به موضوع درسي پيام مثبتي است كه مغز را براي فعاليت آماده مي كند، تمركز ذهن هنگام مطالعه باعث مي شود تمام اعضاي بدن با ما همكاري كنند و زمينه لازم  براي فراگيري ذهن فراهم شود . به هنگام مطالعه يك موضوع ، هيچ چيز غير از محتواي آن نبايدبه ذهن شما راه يابد ، در چنين صورتي خواهيد ديد انچه را كه خوانده ايد به صورت يك تصوير روشن و بر جسته در ذهن شما تداعي مي كند و ماندگار مي شود .

نقش عوامل روحي در ياد گيري :
اعتماد به نفس و تصوير مثبت از خود داشتن ، مغز را براي هر نوع يادگيري آماده مي كند ، هرگز افكار منفي رابه ذهن خود راه ندهيد ، هميشه فرضتان اين باشد كه شما شايسته ترين فردي هستيد كه مي توانيد موضوع مورد نظر را ياد گرفته و به ديگران ياد بدهيد اين را بدانيد تا كنون هيچ كسي در نتيجه تنبلي به جايي نرسيده است، اگر مي خواهيد آينده اي روشن و موفق داشته باشيد بايد فكر مثبت را در خود زنده كنيد و با تلاش مداوم در راه رسيدن به هدف قدم برداريد ، ذهن را به شكست هاي گذشته مشغول نكنيد بلكه از گذشته عبرت گرفته و زمان حال خود را بسازيد . اعتقاد به شكست از راه هاي مسموم كردن ذهن است.
در اينجا چند دستور العمل در رابطه با تقويت حافظه و پايدار ماندن آموخته ها در ذهن ارائه مي شود فكر نكنيد بدون (( خواستن و عمل)) مي توانيد به نتيجه برسيد، بلكه آنچه سفارش مي شود منوط به اين است كه از (همين حالا شروع كنيد) و انجام دستورات را با جان و دل پذيرا باشيد .

چند دستور العمل براي خوب ياد گرفتن و تقويت حافظه :
خود را شايسته آموختن مطلبي بدانيد كه مي خواهيد ياد بگيريد، اين نگرش يك پيام مثبت است .
به خود تلقين كنيد كه حافظه تان خوب است و مي توانيد هر چيزي را ياد بگيريد .
-  به هنگام مطالعه موضوع مطالعه را در ذهن مجسم كنيد ، گويا آن را مي بینند .
براي مطالعه ، زمان خاصي سفارش نمي شود ، هر وقت كه راحت هستيد و احساس مي كنيد كه ذهن شما آمادگي بيشتري دارد مطالعه را شروع كنيد .
به محل مطالعه خود شرطي شويد اين كار باعث مي شود با وارد شدن به اطاق مطالعه ، پشت ميز ،يا محل مطالعه ذهن مجموعه اي از علوم و دانش را تداعي كند و مغز آماده يادگيري مطالب جديد باشد .
ميزمطالعه خود را تميز نگه داريد و در محل مطالعه چيزي نخوريد چون تمركز ذهن را به هم مي زند .
به استراحت خود اهميت دهيد.بهتر است هر يك ساعت 10 دقيقه استراحت كنيد .
-  اگر مطلب مورد مطالعه زياد است ، سفارش مي شود متن را به زبان خود خلاصه كنيد .
-  اگر بين مطالب جديد و قديمي رابطه اي وجود دارد ، حتما مطلب قبلي را مرور كنيد .
- اجازه ندهيد درسهاي روزانه روي هم انباشته شوند ، اين روش باعث دلسرد شدن از درس مي شود و يادگيري را براي ذهن دچار مشكل مي كند .
- قبل از اينكه معلم درس جديد را بدهد قبلاً آن را مرور كرده باشيد ، زيرا داشتن اطلاعات مقدماتي در ذهن ، وسيله خوبي براي يادگيري دوباره آن است .
- سعي كنيد با كساني كه ممكن است وقت ارزشمند علمي شما را هدر بدهند ، رابطه دوستي برقرار نكنيد .
از دانش آموزان موفق ، علت موفقيت و چگونگي مطالعه را سوال نماييد و با آنها طرح دوستي و مباحثه بريزيد .
از قرار دادن ميز مطالعه خود در كنار پنجره يا درهاي ورودي خودداري كنيد ، زيرا تمركز ذهن را به هم مي زند .
راه رفتن و دراز كشيدن ، وضعيت مناسب براي مطالعه نيست . راه رفتن انرژي را هدر مي دهد و دراز كشيدن خواب را به همراه مي آورد.
-  پوشيدن لباسهاي تنگ و حساس ، زبر و خشن ، كفش تنگ و نا مناسب تمركز ذهن را به هم مي زند .هنگام مطالعه تا مي توانيد راحت باشيد.
-  از قرار دادن تصاوير مختلف روي ديوارهاي اتاق مطالعه يا زير شيشه ميز خودداري كنيد .
-  بد نشستن پشت ميز ، خم شدن روي كتاب ، نبودن نور مناسب و رعايت نكردن فاصله بين چشم و كتاب علاوه بر خسته شدن جسماني ،پايين بودن در صد يادگيري را به همراه خواهد داشت . فاصله مناسب بين چشم و كتاب 30 الي 40 سانتيمتر است .
حالا شما دانش آموزان عزيزبا انجام و رعايت موارد بالا در رديف دانش آموزان نمونه قرار خواهيد گرفت . اعتماد به نفسي كه در شما ايجاد شده است حل همه مشكلات زندگي را براي شما آسان مي كند. حالا شما ديگر از درس رياضي و علوم شكوه نمي كنيد ، حفظ مطالب درس تاريخ و جغرافيا برايتان آسان شده است مطمئن باشيد اگر در موارد كوچكي از زندگي موفق باشيد در مراحل بعدي هم موفقيت به سراغ شما خواهد آمد .

در پايان اين مطلب ياد آوري مي كنم در طول تاريخ،همه انسانهاي بزرگ در نتيجه نگرش مثبت به خود و مبارزه با مشكلات در زندگي به پيروزي رسيده اند. پس از همين امروز تصميم بگيريد و اقدام كنيد آن وقت خواهيد ديد كه لذت علم را با هيچ چيز ديگر نمي شود عوض كرد .

منبع: پیام مشاور